A méhszájpolip

2013. január 4., 01:00 , 625. szám

– Az egyik 40 év fölötti nőrokonom esetében méhszájpolipot valószínűsítenek. Milyen betegségről van szó, létezik-e e kór által különösen veszélyeztetett korosztály, mi okozza a megbetegedést, s hogyan lehet megszüntetni a kórt? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy ungvári hölgyolvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Stul Ilona, a Nagyszőlősi Járási Kórház nőgyó­gyásza válaszol.

– A méhszájpolip jóindulatú daganatos nőgyógyászati betegség, mely a legtöbb esetben a premenopauzás időszakban, a 40-50 éves életkorban támadja meg a hölgyeket – magyarázza a doktornő. – Leggyakrabban – 70-80 százalékban – a hormonális elváltozások idézik elő, mivel a jelzett időszakban felborul a női hormonok közötti egyensúly. A kór prolifelatív típusú (felgyorsult sejtszaporodással jár), s a felesleges pótszövetben keletkezik a gomba alakú, szárból és fejből álló polip, mely többnyire tünetmentesen fejlődik ki, az esetek 90 százalékában csak a nőgyógyászati rutinvizsgálat, esetleg a kismedence ultrahangos vizsgálata során derül fény a meglétére. Nagyon ritkán okoz úgynevezett kontaktusos, vagyis a nemi aktus idején bekövetkező vérzést. Viszont veszélyes lehet, mert van rá esély, hogy jóindulatúból rosszindulatú, rákos daganattá válik. Ezért szükség van az eltávolítására.

Az esetek 20-30 százalékában a hormonális elváltozásokon kívül a krónikus méhszájgyulladás is előidézheti a méhszájpolip kialakulását. A méhszájgyulladást pedig különböző baktériumok, illetve vírusok okozzák. Ebben az esetben alhasi fájdalmak jelentkeznek, kellemetlen, csípő, viszkető érzésre is panaszkodnak a páciensek, mely érzések ugyancsak az alhasi területre jellemzőek, s esetleg a nemi élet is ellehetetlenül a betegség miatt.

A végső diagnózist csak mikroszkopikus méhszáj-, illetve méhcsatorna-vizsgálat eredményeként tudjuk száz százalékos pontossággal felállítani.

– Kárpátalján hol kerítenek sort a méhszájpolipot eltávolító műtétre, s milyen utókezelésen kell átesnie a páciensnek?

– Az operációt a megyei mellett bármelyik járási kórházban is elvégzik. Ez egy úgynevezett kisműtéti, ambuláns jellegű beavatkozás, elegendő a helyi érzéstelenítés, nem kell elaltatni a beteget, s lecsippentjük mind a polip fejét, mind a szárát. Ezt követően elvégezzük a szövettani vizsgálatot. Ha a polipot „csak” a hormonális elváltozások idézték elő, akkor hormonkezelésre van szükség, ha pedig méhszáj-gyulladás is okozta, akkor a gyulladást is meg kell szüntetni a különböző gyulladásgátló gyógyszerekkel. A hormonális kezelés általában három hónapig, maximum félévig tart, míg a gyulladást két héten belül meg lehet szüntetni. A pácienseknek viszont egy éven át négyszer kell utóvizsgálatra jelentkezniük.

Lajos Mihály