Furgonnak is kötelező a műszaki vizsga?

2013. január 11., 01:00 , 626. szám

„Vásároltam egy Renault Master típusú gépkocsit, melyet úgy jegyeztek be – a bejegyzési igazolás szerint –, mint «фургон малотоннажний-В» (kisteherautó). Át kell-e esnie az ilyen közlekedési eszköznek is a műszaki vizsgán?”

– Ukrajna törvénye a közúti forgalomról 35. paragrafusának értelmében valamennyi típusú, márkájú és változatú személygépjárműnek, s a hozzájuk való utánfutóknak, ha jogi személy, vagy jogi személynek nem minősülő vállalkozó tulajdonát képezi, s utas- vagy teherszállításra használják haszonszerzés céljából, át kell esnie a kötelező műszaki vizsgán. Ugyanakkor, ha nem haszonszerzésre használják azt, nem kötelező a műszaki vizsga, bármilyen típusú, márkájú és változatú személygépjárműről, vagy a hozzá való utánfutóról legyen is szó.

Ukrajna törvénye a közúti közlekedésről 1. paragrafusa, illetve az Állami Vámszolgálat magyarázó levelei (többek között a 2010. 03. 09. No. 14/535-EP keltezésű levél A gépjármű УКТЗЕД (Українська класифікація то­ва­рів зовнішньо­економічної діяльності) szerinti besorolásáról) értelmében az ön közlekedési eszköze szintén kötelező műszaki vizsga alá esik.

A személygépkocsi-alvázra szerelt pickupok, furgonok a maximum 3,5 tonna teherbírású tehergépkocsik kategóriájába tartoznak, s esetükben két évet meghaladó időtartamú üzemelésen túl minden két évben esedékes a kötelező műszaki vizsga.

Megjegyzendő még, hogy Ukrajna Közlekedési Szabályai 31.3/b alpontja szerint „tilos a közlekedési eszközök használata a törvények értelmében: … ha nem estek át a (az arra kötelezett járművek számára) kötelező műszaki vizsgán”. A közlekedési szabályok ezen rendelkezésének megsértését Ukrajna Adminisztratív Jogsértési Kódexe 121. paragrafusának 3. része 340–425 hrivnya pénzbírsággal rendeli büntetni.

hk