Magyar iskolák mellett kampányolnak civilek a Felvidéken

2013. január 18., 01:00 , 627. szám

Óriásplakátokkal kampányol az anyanyelvi oktatás és a gyerekek magyar tannyelvű oktatási intézménybe való beíratása mellett felvidéki magyar civilek egy csoportja Somorján.

A közelgő iskolai beíratások apropóján az utóbbi napokban több, „Nekünk TERMÉSZETES, hogy gyermekeink MAGYAR iskolába járnak! És neked?” feliratú óriásplakát is megjelent a csallóközi kisvárosban, ahol a civilek megpróbálják felhívni a figyelmet az anyanyelvi oktatás fontosságára.

A kezdeményezéshez négy helyi közismert személyiség – Nagy Myrtil néptáncos, György András református lelkész, Orosz Csaba olimpikon és Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik zenekar frontembere – adta nevét és arcát, reményeik szerint nem hiába.

A kezdeményezés ötletgazdája, Kovács Koppány az MTI-nek elmondta: már régóta gondolkozott azon, hogy milyen módon támogathatnák a beiratkozási programot. „Sajnos napi szinten találkozom, akár a baráti körömben is, azzal a problémával, hogy magyar fiatalok szlovák iskolába íratják a gyerekeiket. Ez adta az ötletet, hogy talán ilyen módon is meg tudjuk szólítani őket” – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a kezdeményezés mögött nem áll sem politikai, sem más szervezet, a civilek egyszerűen csak szükségét érezték, hogy kiálljanak a saját maguk által fontosnak tartott értékek mellett, és egy kicsit segíteni próbáljanak annak a közösségnek a megmaradásában, amelyben élnek. Az óriásplakátok hirdetési költségeit részben önerőből, részben a kezdeményezéssel szimpatizálók támogatásából adták össze.

Szlovákiában január 15-én kezdődött és egy hónapon át tart az általános iskolai beiratkozás. Tavaly a magyar iskolák elsőseinek száma 3570 volt, egy évvel korábban 11-el kevesebb.

(MTI/Kárpátalja)