Balogáék a Szvobodával keltek versenyre

2013. január 18., 01:00 , 627. szám

A nyelvtörvény módosítását kezdeményezték a Legfelsőbb Tanácsban Viktor és Pavlo Baloga, valamint Vaszil Petyovka, az Egységes Centrum (JeC) kárpátaljai parlamenti képviselői. A JeC sajtószolgálatának közleménye szerint a képviselők azt szeretnék elérni módosító indítványukkal, hogy a tavaly nyáron életbe lépett nyelvtörvény ne csupán kötelezővé tegye az államnyelv, azaz az ukrán ismeretét, hanem írjon elő hatékony mechanizmust a nyelvtudás ellenőrzésére bizonyos hivatalok betöltésénél. Az ellenőrző mechanizmus hiánya nem egy esetben a jogszabályi követelmények figyelmen kívül hagyásához vezet – olvasható a közleményben.

A három képviselő által benyújtott módosító indítvány kötelező vizsgát írna elő az állami hivatalok betöltésére pályázóknak azon programok alapján, melyek kidolgozását az oktatási minisztérium feladatává tennék. A vizsgáztatás rendjét Ukrajna Miniszteri Kabinetje szabályozná az elképzelés szerint.

„A tervezet biztosítja az államnyelv, az ukrán státusának, mint az ukrán nép nemzeti identitása egyik legfontosabb tényezőjének megszilárdítását, garantálja nemzetállami szuverenitását, és az állami szolgálatra, a bíróságokra, ügyészi, belügyi szervekhez, Ukrajna fegyveres erőihez való felvétel kérdésével kapcsolatos törvényi követelmények szigorú betartását” – fogalmaz az Egységes Centrum közleménye, melyet a zakarpattya.net.ua portál ismertetett.

Az első magyar vélemények szerint Balogáék mostani kezdeményezésükkel szinte versenyre kelnek a nacionalista Szvoboda magyarellenes megnyilvánulásaival. „Mint arra a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek korábban nem egy alkalommal rámutattak már, az ukrán nyelv ismeretével összefüggő követelmények szigorítása anélkül, hogy párhuzamosan javítanák az államnyelv elsajátításának feltételeit a nemzetiségi kisebbségek számára, az adott kisebbségeknek a közéletből, az önkormányzati és állami hivatalokból való további kiszorulását eredményezi, s felgyorsítja az asszimilációt” – írja a Kárpátalja Ma.

szcs