Fogy a szerbiai magyarság

2013. február 8., 02:00 , 630. szám

A tavaly decemberben közzétett népszámlálási adatok szerint az elmúlt 10 évben negyvenezerrel csökkent a délvidéki magyarság lélekszáma.

Ha a fogyás ilyen ütemben halad, a vajdasági magyarság száma húsz év múlva 200 ezer alá csökkenhet.

Szerbiában a szülési szabadság 11 hónap, akkor a kismama bérének 60 százalékára jogosult, ezen felül az állam egyszeri támogatást ad az újszülöttek után. A kismamák szerint azonban ebből nem lehet gyereket nevelni. Az igazi segítség talán az lenne – állítják az anyukák, ha a nő a gyermek 6-7 hónapos korában négy órás munkát tudna vállalni, vagy a szülők kedvezményes hiteleket vehetnének fel.

Évente mintegy négyezerrel csökken a vajdasági magyarok száma. Ennek a fő oka, hogy egyre kevesebb gyermek születik. A nők ma már 30-35 évesen szülik első gyermeküket, és emiatt egyre kevesebben vállalnak kettőt.

Dr. Korhecz Tamás, a szabadkai Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Duna Híradójában úgy fogalmazott: Nem azért fogy a magyarok száma, mert elhagyják a szülőföldet, vagy mert elhagyják az önazonosságukat, identitást vált a közösség, hanem elsősorban azért, mert nem születnek magyar gyermekek. Hozzátette: a család válsága, a gyermekvállalás válsága a fő oka a fogyásnak.

A Magyar Nemzeti Tanács ezért májusra egy demográfiai akciótervet dolgoz ki. Ez programokat, intézkedéseket, akcióterveket tartalmaz majd, amelyek a házasság, az anyaság, a család, a nagycsalád értékeit erősítik, és növelik a gyermekvállalási kedvet. Elsősorban az állam segítségére számítanak, de külön együttműködnek majd a magyar önkormányzatokkal is, elsősorban az ellátórendszerek javításában.

(Duna Híradó/hirado.hu/Kárpátalja)