Újabb Balogák indulnak a választásokon

2013. február 8., 02:00 , 630. szám

Négy párt megyei szervezete megnevezte a hét végén a maga jelöltjeit a március 3-án esedékes időközi megyei tanácsi választásokon, köztük a két legesélyesebbnek tartott formáció, a Régiók Pártja (PR) és az Egységes Centrum (JeC) is. A jelöltek regisztrálása a megyei választási bizottságban február 6-án ért véget.

A PR még múlt pénteki pártkonferenciáján döntött a jelöltek személyéről. Határozatuk nyomán bizonyossá vált, amit előző számában már a Kárpátalja is valószínűsített, hogy az 5. számú munkácsi egyéni választókerületben az az Ivan Csubirko indul, akit Olekszandr Ledida kárpátaljai kormányzó, a hatalompárt megyei szervezetének vezetője tavaly novemberben nevezett ki az Állami Földügynökség Kárpátaljai Megyei Főhivatalának élére. A 22. számú nagyszőlősi járási egyéni választókerületben Artur Ivasko vállalkozó képviseli a pártot, míg a 29. számú ilosvai járási egyéni választókerületben Vaszil Kovbaszko, az Ilosvai Járási Állami Adminisztráció vezetője. A 36. számú munkácsi járási egyéni választókerületben Jurij Szadvarit, a kárpátaljai megyei állatorvosi szolgálat helyettes vezetőjét jelölik, míg az 51. számú ungvári járási egyéni választókerületben Olekszandr Antal indul a PR színeiben.

Múlt szombaton tartotta megyei konferenciáját az Egységes Centrum (JeC). A tanácskozás eredményét kommentálva a kormánypárti sajtó megjegyzi, hogy a Baloga családban már mindenki képviselő szeretne lenni, s hamarosan a háziállataikon – kutyákon és hörcsögökön – a sor. Tény, hogy Viktor Baloga pártja Munkácson Andrij Balogát, a pártvezér fiát indítja. A Nagyszőlősi járásban (22. sz. választókerület) Joszip Roman, a 8. Számú Nagyszőlősi Középiskola igazgatója a jelöltjük. Az Ilosvai járásban (29. sz. választókerület) Okszana Baloga, Viktor Baloga felesége kísérli meg a mandátumszerzést, a Munkácsi járásban (36. sz. választókerület) viszont Vaszil Bihunec, a járási oktatási főosztály vezetője indul a JeC színeiben. Az Ungvári járásban (51. sz. választókerület) Szerhij Frint, a JeC ungvári járási tanácsi frakcióvezetője a jelölt.

A tavalyi parlamenti választások után a megyei tanácsi választásokon sem sikeredett tökéletesre az ellenzéki pártok együttműködése Kárpátalján. A Front zmin, a Batykivscsina és a Szvoboda egyeztetésbe kezdett annak érdekében, hogy az ellenzék esetleg közös jelöltekkel indulhasson a márciusi megmérettetésen, két további ellenzéki párt megyei szervezete azonban már a hét végén megnevezte a saját jelöltjeit, így az egységes fellépés bizonyosan elmarad.

Szerdán, lapzártánkkor még hátra volt néhány óra a jelentkezési határidő lejártáig, a Kárpátaljai Megyei Választási Bizottság (KMVB) azonban sajtóhírek szerint már kedden estére több mint 120 jelölt bejegyzését erősítette meg az öt választókerületben.

Mint ismeretes, az időközi választásokat azért kellett kiírnia még január elején a KMVB-nek, mert decemberben a Kárpátaljai Megyei Tanács a jogszabályokkal összhangban megszavazta azon képviselők megbízatásának idő előtti megszűnését, akik az októberi parlamenti választások eredményeként bejutottak Ukrajna Legfelsőbb Tanácsába.

zzz