Kárpátaljaiak a II. Ajaki Farsangi Disznótoros Fesztiválon

2013. február 8., 02:00 , 630. szám

A farsangi szokásokat és a hagyományos falusi disznótor hangulatát igyekezett feleleveníteni a szabolcs-szatmár-bereg megyei Ajak egy gasztronómiai fesztivál keretében, február harmadikán, szombaton. A rendezvényen vidékünket többek között Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője képviselte, valamint a kárpátaljai testvértelepülésekről, Császlócról és Nagydobronyból Roják Mária és Szilvási Zoltán polgármesterek vezetésével érkezett csapatok.

A nemzetközi lakodalmas és hagyományőrző rendezvényéről ismert Kisvárda melletti nagyközségben második alkalommal rendezték meg a disznótoros vigasságot. Az ünnepélyes megnyitón Kerekes Miklós, Ajak polgármestere köszöntötte a vendégeket, többek között Tállai András belügyi államtitkárt, Brenzovics Lászlót, Vinnai Győző Szabolcs-Szatár-Bereg megyei kormánymegbízottat, országgyűlési képviselőt, Seszták Oszkárt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökét, országgyűlési képviselőt, Tóth István beregszászi magyar főkonzult és Ajak testvértelepüléseinek vezetőit. A megnyitón Brenzovics László elmondta: „Rendkívül fontos szerepet játszanak az önkormányzatok a magyar–magyar kapcsolattartásban, a kárpátaljai és anyaországi települések között különösen érvényes ez az ajakiakra. Több kulturális rendezvényt is szerveznek közösen, és ezek között a disznótoros fesztivál is rendkívül fontos, hiszen régi falusi hagyomány a disznóvágás, és a disznótoros ételek elkészítése, és ezeket a hagyományokat igyekszik átörökíteni a mostani rendezvény.”

A rendezvény keretében Kerekes Miklós, Ajak polgármestere és Ivan Pivkacs, a volóci járási Verbjázs (Verebes) polgármestere testvértelepülési megállapodást írtak alá, ezzel a Vereckei-hágó tövében fekvő falu hivatalosan is Ajak harmadik kárpátaljai testvértelepülésévé vált.

Az anyaországi csapatok mellett a két korábbi kárpátaljai testvértelepülés, Császlóc és Nagydobrony küldöttségei is bemutatkoztak. Rajtuk kívül érkeztek vendégek a felvidéki Tiszaágcsernyőből, az erdélyi Farkaslakáról, a bulgáriai Aheloj és a lengyelországi Hyzne településekről is.

A disznótoros fesztiválon a zuhogó eső és a sár ellenére is mindenki jól érezte magát. A benevezett fogócsapatok többek között olyan disznótoros finomságokat készítettek el, mint az orjaleves, a toroskáposzta, a kolbász és hurka, de kínáltak tepertőt és kocsonyát is, amelyeket kóstolójegy ellenében a látogatók is megízlelhettek. A bátrabbak emellett hurka- és kolbásztöltési tudományukat is összemérhették, de délutánra az is kiderült, hogy kinek a lábán van a fesztivál legszebb gumicsizmája. Miközben az ételek készültek, a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató verseny nyertese, a Parapács zenekar húzta a talpalávalót, délután pedig a legjobb fogópálinkát díjazták. A kulturális programról napközben a magyar könnyűzenei élet ismert szereplői és a hagyományőrző ének- és táncegyüttesek gondoskodtak, délután három órától hamisítatlan farsangi mulatozás kezdődött kifulladásig.

dózsa