Határblokád a csapi határátkelőn

Vendégmunkások kontra vámhivatal

2013. február 8., 02:00 , 630. szám

Az elmúlt hét végén komoly dugó alakult ki az ukrán–magyar határon a Tisza nemzetközi határátkelő csapi oldalán. A Mukachevo.net hírportál információi szerint a hatalmas sor még február 1-jén, pénteken kezdett kialakulni.

A határon rekedt, főképp Nyugat-Európából hazafelé tartó ukrán vendégmunkásokat szállító kisbuszok száma vasárnapra meghaladta a százat.

A magyarországi illetékesek azonnal jelezték, hogy a fennakadás kizárólag az ukrán oldalon van. Az ukrán vámosok eközben tüzetesen felforgattak minden kisbuszt.

„Jelentős mértékben nőtt a határátkelőn átkelő kisbuszok száma, melyek ellenőrzése egyenként nem kevesebb, mint fél órát vesz igénybe” – magyarázta újságíróknak a hatalmas dugó okait Viktor Protetin, a csapi határőrség parancsnoka.

A kenyerüket külföldön kereső ukrán állampolgárokat azonban nem elégítette ki a válasz, elzárták a határátkelőhöz vezető utat és azt követelték, hogy a hatalom keressen megoldást a kialakult helyzetre. Szerintük a határátkelőn mesterségesen hozták létre a forgalmi akadályt a határőrök és a vámosok. „Ahhoz, hogy gond nélkül átkeljünk a határátkelőn, 20–50 euró „kenőpénzt” kell fizetni. Az összeg nagysága attól függ, mit szállítasz, milyen súlyú rakományt (az egy emberre megszabott limit 50 kilogramm). A nemzetközi buszjáratok, illetve a turistabuszok utasai pedig 5 eurót dobnak be a közösbe (az összeg 200-300 euróra rúg autóbuszonként!)” – nyilatkozta a szegodnya.ua hírportálnak az egyik kisbusz sofőrje. Az Ivano-Frankivszk megyei Marija Huculjak könnyeivel küszködve mondta el a hírportál tudósítójának: „Egy hétre jöttem haza szabadságra – hogy láthassam az édesanyámat és a gyermekeimet. Számomra minden nap drága, ahelyett, hogy a szeretteimmel lennék, megrekedtem itt a határátkelőn.”

A határátkelő személyzete természetesen tagadja az ellenük felhozott vádakat.

A későbbiekben, miután a helyszínre érkeztek a Berkut kommandó egységei és a megye kormányzója, Olekszandr Ledida is, a vámvizsgálat és útlevélkezelés felgyorsítása végett a vámosok és határőrök egyszerre több műszakot is munkába állítottak, így a helyzet hétfőre rendeződött.

B. J.