Az abortusz szövődményei

2013. február 8., 02:00 , 630. szám

– 21 éves vagyok. Ősz elején teherbe estem, de mire ez kiderült, addigra szakítottunk a barátommal. Ő nem akarta felvállalni a gyereket, én pedig nem voltam olyan helyzetben, hogy egyedül felnevelhettem volna, ezért a 6. héten elvetettem (vákuumos kiszívással). Utána egy ideig még pecsételtem. Azt szeretném kérdezni, mire kell odafigyelnem egészségügyi szempontból, hajlamosabb vagyok-e az abortusz miatt a nőgyógyászati betegségekre, fertőzésekre, s tényleg megtörténhet-e, hogy már nem tudok majd soha teherbe esni? – kérdezte szerkesztőségünket e-mailben egy aggódó olvasónk. Kérdéseivel s a kapcsolódó kérdésekkel dr. Papp Györgyhöz, a Beregszászi Járási Kórház szülész-nőgyógyászához fordultunk.

– Abortusznak a terhesség mesterséges úton való megszakítását nevezzük. Ez lényegében egy egészségügyi beavatkozás, így, mint minden egészségügyi beavatkozás esetében, legyen az bármilyen műtét vagy pl. foghúzás, van bizonyos százaléknyi esély a szövődmények kialakulására. Foghúzásba is belehalnak emberek a világon. Ugyanígy van ez sajnos az abortusszal is, főleg az elmaradottabb országok esetében. Az abortusz lényegében egy műtét, s minden műtét után kialakul némi gyulladás, hiába sterilek az eszközök. A terhességmegszakítás krónikus méhgyulladást válthat ki, mely többek között különböző folyásokat, has alatti fájdalmat és meddőséget is okozhat. A beavatkozás során a méhnyakat mesterségesen kitágítják, hogy az embriót el tudják távolítani. A tágítás egy sebészeti beavatkozás, mely után van esély arra, hogy a méhnyak veszít tulajdonságaiból, s megeshet, hogy a továbbiakban nem képes megtartani a magzatot, s ez vetélést okoz.

Szövődményként felléphetnek menstruációs- és hormonzavarok is. Az abortusz egyfajta stresszt okoz a szervezetnek. Bizonyos fokú hormonális változás minden terhesség során kialakul. Az abortusszal pedig ez hirtelen megszakad. Mintha a virágot kivinnénk a fagyra. Természetes, hogy a szervezet rosszul reagál rá.

A fiatal hölgy esetében kérdés, hogy volt-e a beavatkozás után kontrollon? Abortusz után 7–10 nappal szoktak az orvosok kontrollt elrendelni, hogy megbizonyosodjanak róla, nem alakult-e ki valamilyen szövődmény. Ha a vizsgálat és az ultrahang eredményei jók, akkor kicsi a valószínűsége, hogy komplikáció lépett volna fel.

– Mire figyeljen oda az, aki abortuszon esett át?

– Legelőször is arra, hogy több már ne legyen! Az a legfontosabb, hogy a későbbiekben meg legyen oldva a fogamzásgátlás. Erre ma már igen széles paletta áll rendelkezésre. Fontos a felülvizsgálat is. Emellett a hölgynek ügyelnie kell, nehogy felfázzon.

– Szövődményként az is megtörténhet, hogy az érintett hajlamosabb lesz a különböző betegségekre, fertőzésekre?

– Pontosan! Krónikus méhgyulladás és hormonzavar is kialakulhat.

– S ha valaki nem megy el felülvizsgálatra, miből veheti észre, hogy baj van?

– Elsősorban – ahogy az a hölgy esetében is történt – a sokáig tartó pecsételésből. Ezt hormonzavar vagy a méh sérülése is okozhatja. Ezért is szükséges mindenképp elmenni felülvizsgálatra!

Espán Margaréta