8,5 hrivnyás dollárárfolyam 2013-ban?

2013. február 8., 02:00 , 630. szám

Ukrajna GDP-je idén 2,4 százalékkal nő, 2014-ben pedig 4,6 százalékkal. Az infláció ugyanakkor 7 százalékra szökik fel 2013-ban, tovább nő az ország külföldi adóssága, s eléri a GDP 83,9 százalékát – áll az Ernst & Young-nak a gyorsan növekvő piacok fejlődésére vonatkozó legutóbbi prognózisában.

A jelentés egyebek mellett kitér arra, hogy az ukránoknak fel kell készülniük a devalvációra is, a dollár árfolyama éves szinten 8,5 hrivnya körül alakul. Az árfolyamszint várhatóan márciusig stabil marad, elkerülendő a külső hitelek törlesztésének drágulását – szűrhető le a dokumentumból, amelyet a korrespondent.net idéz. Azonban még ha sikerül is elkerülni a nemzeti valuta jelentős devalvációját 2013-ban, az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedésével visszatér az infláció, ami véget vet a fogyasztói árak közel egy éve tartó stabilitásának – mutat rá a portál.

A korrespondent.net korábban azt jelentette, hogy szükség esetén az Ukrán Nemzeti Bank kész intézkedéseket foganatosítani a hrivnya devalvációjának megelőzősére és árfolyamának stabilizálására. A portál azonban hozzáteszi, hogy idén Ukrajna fizetési mérlege negatív hatással lesz a hrivnyára, illetve az ország valutatartalékaira.

Az Ernst & Young előrejelzésének értelmében 2013-ban folytatódik az ország lakosságának fogyása, Ukrajna polgárainak száma idén 45 millió fő alá eshet. Az egy főre számított nemzeti össztermék 3857,6 dollárt tesz ki.

(korrespondent.net/Kárpátalja)