Újvidéken vádat emeltek magyar fiatalok ellen

2013. február 8., 02:00 , 630. szám

Az újvidéki főügyészség nemzeti, faji és vallási gyűlölet szítása címén vádat emelt hét magyar nemzetiségű fiatal ellen egy tavalyi októberi temerini verekedéssel összefüggésben – írta az újvidéki Magyar Szó című napilap.

Azt róják a terhükre, hogy tavaly október 21-én egy temerini vendéglátóipari egységben inzultálták és veszélyeztették az ott lévők biztonságát. A nácik köszöntésével, „Sieg Heil”-lel üdvözölték egymást, lökdösték a vendégeket, majd rátámadtak a későbbi két sérültre. A felfordulás során egyikük a gyanú szerint egy fiatalembert üveggel vágott fejbe, ezt követően verekedés tört ki a szórakozóhely előtt – idézte az újság a Dnevnik című újvidéki lapot.

A gyanúsítottak ellen az a vád, hogy rátámadtak két sértettre, puszta kézzel ütlegelték, majd rugdosták őket. Ezt követően a kávézóban lévők rátámadtak a fiatalokra.

Vádat emeltek – a nevek alapján – a hét magyar nemzetiségűn kívül egy szerb férfi ellen is, erőszakos viselkedése miatt. Az illető a verekedés után az utcán üldözte és bántalmazta az egyik támadót, és könnyebb sérüléseket okozott neki.

A tavalyi októberi incidens kapcsán a Nenad Canak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) vajdasági párt követelte a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom (HVIM) betiltását.

Akkoriban az újvidéki és a belgrádi sajtó arról írt, hogy a gyanúsítottak a ruhájukon a HVIM jelvényét viselték, és egyikük lakásán fegyverek mellett a szervezet propagandaanyagait is megtalálták. Toroczkai László, a szervezet elnöke közölte, hogy a HVIM évek óta nincs jelen Szerbiában, és a szervezetnek semmi köze a temerini incidenshez.

(MTI/Kárpátalja)