A megvilágosodás

2013. február 15., 02:00 , 631. szám

Meghökkentő jegyzetet közölt minap a Kárpáti Igaz Szó, méghozzá magának Kőszeghy Elemérnek a tollából. A főszerkesztő írásában rendesen legorombítja Szanyi Tibort, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) egyik neves emberét, mert az lerománozta a partiumi magyarokat. A fiatalabb olvasók talán elintéznék az ügyet annyival, hogy helyesen tette Kőszeghy, megérdemli a szidást az elvetemült „szoci”, s már lapoznának is tovább, ezért gyorsan szögezzük le, hogy Szanyi véleményünk szerint is megérdemli, amit kapott, a KISZó jegyzetének rendkívülisége másban keresendő.

Tudvalévő, hogy a Kárpáti Igaz Szó immár évek óta az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség szócsöve Kőszeghy vezetése alatt, az UMDSZ-t viszont évtizedes szoros kötelék fűzi az MSZP-hez. A komolyabb újságolvasói múlttal rendelkezők emlékezhetnek rá, hogy a 2002 és 2010 közötti időszakban, amikor a szocialisták és a liberálisok kormányozták Magyarországot, az UMDSZ soha semmi kivetnivalót nem talált magyarországi szövetségesének tevékenységében. Kőszeghy Elemér és pártja nemcsak annak örvendhetett – hol ebben, hol abban a lapban –, hogy a szocialisták az ő szájuk íze szerint szabták át a határon túli magyarság támogatási rendszerét, de az odiózus 2004. december 5-i népszavazás kudarcában is kizárólag a jobboldalt találták vétkesnek, majd fapofával végignézték, Gyurcsány Ferencék miként hazudtak „reggel, délben, este”…

Érthető, ha ezek után felkapja az ember a fejét azt hallva, hogy Kőszeghy váratlanul beledöngöl egy szocialistát az altalajba, holott az nem tesz mást, mint az elmúlt tíz évben: magasról tesz ránk, határon túli magyarokra. Jó volna tudni, hogy mi változott. Talán bizony megvilágosodott a kőszívű zsurnaliszta? Esetleg át is állt a nemzeti oldalhoz? Avagy mindössze annyi történt volna, hogy egy szocialista párton belüli ellentét miatt Szanyi kegyvesztetté vált a határon túli szövetségeseknél is?

Mindenesetre ha így megy tovább talán még azt is megérjük, hogy egy szép napon Kőszeghy Elemér az UMDSZ másik nagy szövetségesét, a Régiók Pártját is kritikával meri illetni.

zzz