Pusztítják a Lenin-szobrokat

2013. március 1., 02:00 , 633. szám

Ismeretlenek hétfőre virradóra lefejezték Lenin és felesége, Nagyezsda Krupszkaja köztéri szobrát a kelet-ukrajnai Poltava megye egyik falujában.

Sajtóhírek szerint Oktyabrszkoje falu egyik lakosa hétfő reggel vette észre és jelezte a hatóságoknak, hogy hiányzik a cement és gipsz keverékéből készült, bronz borítású, mintegy két méter magas szobrok feje.

A helyi hatóságok közlése szerint noha a szobrok nem minősülnek sem kulturális, sem történelmi emlékműnek, a cselekmény garázdaságnak minősül, ezért büntetőeljárást indítottak.

Vlagyimir Iljics Uljanov – munkásmozgalmi nevén Lenin – volt a Kerenszkij-kormányt megbuktató, a Szovjetunió megalapításához vezető bolsevik forradalom vezetője.

Ukrajnában egy hónap alatt már a második Lenin-szobor ellen intéztek támadást. A Poltavával szomszédos Szumi megye egyik településén február közepén a nacionalista Szvoboda párt aktivistái – élükön Ihor Mirosnyicsenko parlamenti képviselővel – romboltak le derékig egy Lenin-szobrot.

Hennagyij Kernesz, a Poltavával és Szumival is határos Harkiv megye azonos nevű székhelyének polgármestere a múlt hét végén azt üzente Mirosnyicsenkónak, hogy „kezét-lábát eltöri”, ha kárt mer tenni a városában álló Lenin-szoborban.

Szumi városának polgármestere ugyanakkor támogatásáról biztosította a szabadság párti Lenin-szoborrombolókat. Egy közösségi portálon tett bejegyzésében közölte, egyáltalán nem bánja, ha az ő településén is lerombolják a kommunista vezető szobrait. Harkivi kollégájának válaszolva pedig bejelentette: elrendelte, hogy tartsanak fenn egy ágyat Szumi egyik kórházának intenzív osztályán a nacionalista parlamenti képviselő számára.

(MTI/Kárpátalja)