Folytatódik az UMDSZ feloldódása a PR-ben

2013. március 8., 02:00 , 634. szám

„Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség a Régiók Pártja abszolút szatellitjévé válik” – ezzel a címmel ismerteti az ellenzéki zakarpattya.net.ua a PR megyei lapja, a Zakarpatszka pravda híradását az UMDSZ beregszászi járási tanácsi frakciójának legutóbbi ülésén történtekről. A frakcióülésről a hatalompárti karpatnews.in.ua is beszámol, érthetően más hangsúlyokkal.

Az ellenzéki portál szerint a Zakar­patszka pravda leplezetlenül szól a tisztségek körüli alkudozásról a hatalompárt és – a zakarpattya.net.ua szóhasználata szerint – a „kollaboránsok” között. A portál ezzel összefüggésben emlékeztet, hogy Gajdos István, az UMDSZ elnöke a PR listáján jutott parlamenti képviselői mandátumhoz.

Az UMDSZ beregszászi járási tanácsi frakciójának ülésére még február 27-én került sor, s azon részt vett Gajdos István hatalompárti parlamenti képviselő, az UMDSZ elnöke, valamint Igor Szviscso, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció elnökének első helyettese, a PR kárpátaljai megyei tanácsi frakciójának vezetője – tudjuk meg a híradásokból.

A tanácskozáson Igor Szviscso azzal a kéréssel fordult az UMDSZ járási tanácsi képviselőihez, hogy támogassák Knobloch Györgyöt, a PR jelöltjét a Beregszászi Járási Tanács elnöki tisztére. „A kérdés vitája során a frakciótagok számos kritikai észrevételt tettek a járás gazdasági helyzete, az infrastruktúra fejlesztése, a beregszászi elkerülő út megépítése, a járási káderpolitika kapcsán. Végeredményben sikerült megállapodást elérni a PR járási tanácsi elnökjelöltjének támogatását illetően. A partnerek a PR-ből a maguk részéről támogatni fogják a járási tanács elnökének helyettesi posztjára Braun Adalbertet és a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció elnökhelyettesi posztjára Horváth Lászlót, akit az UMDSZ frakciója javasolt. A járási tanács állandó bizottsági struktúrájának változásakor pedig elősegítik, hogy hármat e frakció képviselői vezessenek közülük, éspedig a költségvetésit, az oktatásit, valamint az ökológiait” – írja a karpatnews.in.ua.

Igor Szviscso a maga részéről azt is megígérte, hogy lobbizni fog a Beregszászi Magyar Gimnázium új épülete és az elkerülő út építésének folytatása érdekében, valamint többletforrások kiutalásáért a szemétfeldolgozó üzem megépítésére – teszi hozzá a portál.

A zakarpattya.net.ua a történtekkel kapcsolatban emlékeztet, hogy még a tavaly októberi parlamenti választások előtt a beregszászi járási Hubert Vadászklubban találkozott a megye régiós elitjének egy része, ahol megállapodások jöttek létre a tisztségek újraelosztásáról arra az esetre, ha egyik vagy másik régiós jelölt győzne a választásokon.

A találkozón részt vett többek között Olekszandr Ledida kormányzó, s Ivan Busko, akkori első helyettese a megyei állami adminisztrációban, Igor Szviscso, aki annak idején a Beregszászi Járási Állami Adminisztrációt vezette, Péter Csaba UMDSZ-es megyei tanácsi képviselő, Gajdos István mint Beregszász akkori polgármestere, és számos őket támogató helyi üzletember.

Ennek a megállapodásnak az értelmében Ivan Busko győzelme után a 73. számú egyéni választókerületben megüresedő hivatalát a megyei adminisztrációban Igor Szviscso töltötte be. Szviscso helyére a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció élén akkori tanácsadóinak valamelyike pályázhatott volna. A zakarpattya.net.ua információi szerint a posztra Knobloch György és Bakó Rudolf, a PR járási tanácsi képviselői voltak esélyesek, akik Ivan Busko kampányát „szponzorálták”.

Azonban Knobloch György „bűnözői múltja miatt” nem ment át az ellenőrzésen Ukrajna Elnökének Adminisztrációjánál – írja a portál. Helyette Volodimir Huljanicsot nevezték ki a posztra, aki Ivan Rizak helyettese volt annak kormányzósága idején.

A „leselejtezett” Knobloch Györgynek ezután ígérték oda a Beregszászi Járási Tanács elnöki székét, melyet „speciálisan” ennek okán még január 8-án felszabadított a nyugdíjba vonuló Bihari András, a járási önkormányzat korábbi UMDSZ-es vezetője – emlékeztet a zakarpattya.net.ua.

zzz