Petőfi visszatért Ungvárra

2013. március 22., 02:00 , 636. szám
Lieber Ferenc adományozó a Petőfi-szoborral

Egy 1896-ban Ungváron készült Petőfi-mellszoborral gazdagodott az Ungvári Gyermek Művészeti Iskolában kialakított Petőfi Sándor-emlékkiállítás anyaga, köszönhetően Lieber Ferencnek, az adományozónak, aki a szobor mellett a Kárpátaljai Római Katolikus Egyháznak is egy több mint százéves nemzeti lobogót adományozott. Az értékes adományokat Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának (KIM) Nemzetpolitikai Államtitkársága újítatta fel és az ungvári magyar főkonzulátus segítségével jutottak el Ungvárra.

Az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola Petőfi Sándor emlékszobájában március 14-én megtartott ünnepség elején Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy a Petőfi téren álló művészeti iskola épülete szimbólum a helyi magyarság számára, ugyanis a XIX. század elején ennek az épületnek a helyén a Fekete Sas vendéglő állt, ahol Petőfi Sándor 1847. július 11-én megszállt. „Mindössze egy éjszakát töltött itt, de mégis beleégette emlékét a város történelmébe” – jelentette ki Balogh Lívia.

Az ünnepségen többek között jelen volt az adományozó, műgyűjtő Lieber Ferenc mellett Nagy Bercel, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának titkárságvezetője, valamint Ljubka Katalin, a KIM Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője, Bacskai József ungvári magyar főkonzul, Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Kovács Miklós és Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és alelnöke, Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, Viktor Pogorelov, Ungvár polgármestere és Jurij Gleba, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal Kulturális Osztályának vezetője.

Nagy Bercel, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetfőnöke ünnepi beszédében rámutatott: „Ahogy az itt, Kárpátalján élő magyar közösségek felelősséggel őrzik a magyar kultúrát, anyanyelvet, az példaértékű. Ugyanazt a felelősséget tapasztalhattuk meg Lieber Ferenc úr önzetlen felajánlása kapcsán is, aki ezt a gyönyörű Petőfi-szobrot felajánlotta a múzeum részére, amelyet M. Bíró Ferenc készített a szobron található bevésés szerint 1896 februárjában, éppen itt, Ungváron.”

Viktor Pogorelov, Ungvár polgármestere kijelentette, hogy a magyar forradalom és szabadságharc az Ung-parti város történelmének letagadhatatlan része, hisz a város hosszú évszázadokon át Magyarországhoz tartozott, és a mai ungváriak közül sokaknak magyarok voltak a felmenőik. Ma is a magyarok alkotják a városban a legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbséget. „Az itt élő magyarokra fokozottan jellemző a türelem és tolerancia, ezt mi érezzük és köszönjük” – hangsúlyozta a polgármester.

Jurij Gleba, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal Kulturális Osztályának vezetője elmondta: „Tizenkét évvel ezelőtt a Budapesti Petőfi Sándor Társasággal egy közös projektben vettünk részt, melynek eredményeként ebben a történelmi épületben létrehoztuk a Petőfi Sándor Irodalmi Múzeumot. Ma ebben a múzeumban több mint 90 kiállítási tárgy látható. Most egy nagyon értékes tárggyal gazdagodott a múzeum anyaga, egy egykor Ungváron készült Petőfi-mellszoborral, amely ezentúl az egyik legértékesebb darabja lesz ennek a tárlatnak.”

Szalipszki Endre ungvári magyar konzul Orbán Viktor miniszterelnöknek a nemzeti ünnep alkalmából a határon túli magyarokhoz írt levelét olvasta fel. Majd Lieber Ferenc átnyújtotta Majnek Antal megyés püspöknek azt a több mint százéves nemzeti lobogót, amelyet az egyház a ráti Találkozások Házában fog elhelyezni.

Köszöntötte a jelenlévőket Hromova Natália, az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola igazgatója is, majd az intézmény tanárai és tanítványai zenei műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.

Az adományozó, a 66 éves Lieber Ferenc a szobor és az adományozás kapcsán elmondta: „A nyolcvanas évek végén elkísértem egyik ismerősömet, Lugosi Emmát Ungvárra, aki 1938-tól az itteni magyar gimnáziumban tanított néhány éven át. Én vele és a fiával jártam Ungváron először és azt láttam, hogy nagyon kevés magyar emlék maradt itt. Egy évre rá Nyíregyházán találtam és vásároltam meg ezt Petőfi Sándort ábrázoló, nagyon szép kerámiaszobrot. Akkor, több mint húsz évvel ezelőtt azt mondtam, hogy ha olyanok lesznek a körülmények, akkor én ezt ide eljuttatom, és most olyanok, köszönhetően az Orbán-kormánynak és a helyieknek. A szobor sérült volt, a magyar állam nagyon szépen rendbe hozatta. Nem tudtam, hogy ilyen szép anyag van itt Petőfiről összegyűjtve. Annak, hogy ide került, külön örülök. A katolikus püspökségnek adott zászló százéves, Nagymarosról származik és most, hogy a magyar állam restauráltatta, méltó helyére került.”

Badó Zsolt