A nyulak emésztési zavarai

2013. április 5., 02:00 , 638. szám

A szomszédom egyik nyula bélsárpangás miatt pusztult el. Mivel nemrég én is belevágtam a nyúltenyésztésbe, szeretném tudni, milyen betegségről van szó, mi okozza, hogyan lehet meggyógyítani, miként lehet megelőzni, s általában milyen emésztési problémák léphetnek fel ezeknél az állatoknál? – érdeklődik levelében egy olvasónk. Kérdéseire Legeza Attila, a Munkácsi Agráripari College állatgyógyászati osztályának vezetője és Leszja Kirilenko, a nevezett osztály módszertani vezetője válaszol.

A nyulaknál gyakran lépnek fel emésztési zavarok, s ezek meglétét viselkedésük megfigyelésével fedezhetjük fel.

Emésztőrendszerük irányításáért a mellékvese felelős, amely nagyon érzékenyen reagál mindennemű stresszre. Bármilyen külső, erős, ismeretlen inger megzavarja a normális emésztést, és problémákat okozhat.

A székrekedés könnyen észrevehető, mivel a ketrec tisztítása közben huzamosabb ideig nem találunk ürüléket. Az állat étvágytalan, hosszan gubbaszt, s hosszú ideig hallható, hogy korog a gyomra. A betegséget sok esetben takarmányozási problémák okozzák, például a hüvelyes takarmány huzamosabb ideig tartó etetése, a rostokban szegény vagy túl zsíros, szénhidrátokban, cukorban gazdag étrend. Ugyancsak gondot okoz, ha a szőr lenyelése miatt szőr halmozódik fel a béltraktusban, s a béltraktus lassú működése is előidézheti a szőr felhalmozódását.

A kór kialakulásában nem kis szerepet játszik a mozgáshiány.

A nyúl – öntisztítása során – szintén nagy mennyiségű szőrt nyelhet le, s ha valamelyik domináns egyed megtépi és megrágja egy másik példány szőrét, akkor is szőr kerülhet az emésztőrendszerbe. A nyulak azonban nem tudják felöklendezni, kihányni a lenyelt szőrt, a túl sok szőr pedig bélsárpangást idéz elő, ami a kezelés elmaradása esetén elhulláshoz vezethet.

– Szóljunk bővebben is erről a betegségről.

A bélsárpangás miatt kezd leállni a bélrendszer működése, felgyülemlik a gyomorban az étel, a szőr (a nyúl tisztálkodása következtében) és a nyál. Mivel a gyomorműködés lassú az ürítés bekövetkezéséhez, veszélyes gázok képződnek, melyek fájdalmat és nyugtalanságot okoznak a nyuszinak.

A bél mozgásképességének a leállása bakteriális méreganyagok képződéséhez vezet a gyomorban és a vékonybélben, elszaporodnak azok a baktériumok, amelyek az egészséges nyulak szervezetében alvó állapotban találhatók, és ez a folyamat a bélrendszer másodlagos fertőzéséhez vezethet.

Könnyíthetünk az állat helyzetén, ha keserűsós oldatot itatunk vele. Egy pohár langyos vizben oldjunk fel egy teáskanálnyi keserűsót.

– Miként lehet meggyógyítani a beteget, illetve megelőzni a kór kialakulását?

Kezelésképpen széntablettát is adhatunk neki (1 tabletta/1 kg testsúly). A béltartalom feleresztéséhez 5 ml vazelinolajat ajánlott itatni, mely rövid idő elteltével megindítja a bélmozgást. Abban az esetben, ha a nyuszi 8-12 órája nem ivott vizet, a kiszáradás megelőzése érdekében ajánlatos 10-12 ml sóoldatot fecskendezni a bőr alá. Az injekció beadását háromóránként megismételjük. Ha azt észleljük, hogy a hasfal kemény és fájdalmas, No-spa injekcióval könnyítünk az állat állapotán. Nagyon hasznos a hasfal simogatása a mellkastól a farok tájékáig. Néhány esetben gyors eredményt kapunk egyszerű beöntéssel (kristélyozással).

A betegséget megelőzhetjük, ha változatos étrendet biztosítunk az állatok számára. Adjunk nekik rostokban gazdag szénát, lédús takarmányokat, gyümölcsöket.

A hosszúszőrű fajtákat, mint például az angóra, általában naponta, de legalább kéthetente meg kell fésülni.

Ha nyulainknál a fentebb említett tünetek lépnek fel, idejében szóljunk az állatorvosnak, kérjük ki tanácsát.

Legeza Attila, a Munkácsi Agráripari College állatgyógyászati osztályának vezetője,

Leszja Kirilenko, az állatgyógyászati osztály módszertani vezetője