A szemhártyák elhomályosodásai

2013. április 12., 03:00 , 639. szám

Az utóbbi időben homályosan látok, úgy érzem, mintha füstön keresztül néznék. Nem tudom, nincs-e ez összefüggésben ez az állapot azzal, hogy nemrég volt egy szaruhártya-gyulladásom. Milyen látászavarban szenvedek, és mit lehet tenni a probléma orvoslásáért? – érdeklődik levelében egy ungvári olvasónk. Kérdéseit dr. Ilkova Anna beregszászi szemészhez továbbítottuk.

– Minden bizonnyal elhomályosodott a beteg szemének az egyik hártyája, valószínűleg a szaruhártya – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – A fény több szemhártyán halad át, mielőtt a pupillán keresztül a retinára hullana. Az egészséges hártyák teljesen átlátszóak, különböző egészségügyi problémák esetén viszont elhomályosodhatnak, s ilyenkor a beteg valóban úgy érezheti, mintha füstön keresztül nézné a világot. Az első hártya a szaruhártya, mögötte helyezkedik el az első üvegtest, az írisz, a második üvegtest, valamint a kristálytest. A két üvegtestet szemvíz tölti ki. A hártyák távcsövekként törik meg a fényt, az egészséges szem esetében úgy, hogy az a retinára fókuszáljon. Ám ha „üzemzavar” következik be valamelyik szemhártya működésében, akkor a fény fókuszpontja vagy a retina elé, vagy mögé, esetleg elé is és mögé is kerül. Az első esetben távollátás, a másodikban rövidlátás, míg a harmadikban asztigmia alakul ki. A távollátást „pluszos”, a rövidlátást „mínuszos”, az asztigmiát kombinált, úgynevezett asztigmatikus szemüveggel orvosoljuk. A hártyák valamelyikének az elhomályosodásakor pedig a probléma súlyossági fokától függően különböző mértékben, de gyengébben éri fény a retinát, sőt előfordulhat, hogy egyáltalán nem jut fény a retinára. Az elhomályosodás akkor okoz gondot, ha az elhomályosodott folt részben vagy egészében a fényerőtől függően kitáguló vagy összehúzódó, és így a retinára hulló fény mértékét szabályozó pupilla előtt helyezkedik el, s az elhomályosodás helye mellett a folt nagyságától is függ a látáscsökkenés mértéke.

– Milyen okok idézhetik elő a különböző hártyák elhomályosodásait, és miként kezelik a betegséget?

– A szaruhártya elhomályosodását szaruhártya-gyulladás vagy a hártya fizikai sérülése és a sérülés helyén képződött heg váltja ki. Az üvegtest gyulladás miatt homályosodhat el, míg a kristálytestben a negyvenedik életév betöltése után lassulni kezd az anyagcsere, ami szintén elhomályosodáshoz vezet, ettől pedig szürke hályog alakul ki. A szaruhártya elhomályosodását szemcseppekkel, fizikoterápiával, konkrétan elektroforézissel kezeljük, s ha nagyon súlyos a betegség, szaruhártya-átültetést kell végrehajtani, amit Ukrajnában egyedül Odesszában, a Filatov Intézetben végeznek el. Az üvegtest elhomályosodásakor gyulladáscsökkentő gyógyszereket vetünk be. A szürke hályogot pedig műtéttel orvosolják, az operációkat Ukrajna területén az egyetemi klinikákon hajtják végre.

Lajos Mihály