Aggodalomra ad okot az új választási törvény

Megfelelő képviselettel kell rendelkeznie a kárpátaljai magyarságnak

2001. február 2., 01:00 , 3. szám

Aggodalmának adott hangot az ukrán parlament által a napokban elfogadott új választási törvénnyel kapcsolatban a KMKSZ elnöksége. „Mivel a jogszabály csak a pártlistás szavazásra ad lehetőséget, ezért nincs mód arra, hogy a kárpátaljai magyarság képviselője bekerülhessen a törvényhozásba. A törvénymódosítás a képviselet alapvető jogától fosztja meg a nemzeti kisebbségeket, így a magyarságot is” – fogalmaz az eset kapcsán lapunkhoz eljuttatott nyilatkozat.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő: – A módosított választási törvény természetesen nem zárja ki, hogy magyar nemzetiségű képviselője legyen a jövőben az ukrajnai törvényhozásnak, hiszen ha valamelyik párt kellően előkelő helyen szerepeltet listáján egy magyar nemzetiségű személyt, annak reális esélye van a parlamentbe jutásra. Ez azonban csak egy magyar nemzetiségű képviselő lesz, s nem a kárpátaljai magyarság képviselője, mert bárki képviselje is a magyarságot a jövőben a parlamentben, ezt azon az alapon teheti meg, hogy a magyar választók rá adták szavazatukat, s nem valamely párt programjára. Erre viszont a törvénymódosítás életbelépése esetén a jövőben nem lenne lehetőség. Éppen ezért nem szavaztam a törvénymódosítás mellett, s remélem, Kucsma elnök megvétózza a parlament döntését.

Az elnök várhatóan e hét végén dönt a törvény sorsáról. A kárpátaljai magyarság számára pozitív, azaz a parlament döntésének megvétózására utaló jel lehet, hogy Volodimir Litvin, az elnöki adminisztráció vezetője a hét elején a Gyeny című országos napilapnak adott nyilatkozatában korainak nevezte a törvény elfogadását. Véleménye szerint fokozatosan kellene áttérni az új választási rendszerre, s pillanatnyilag a képviselőknek inkább a meglévő törvény tökéletesítését kellene szem előtt tartaniuk.

A KMKSZ elnöksége továbbra is elengedhetetlennek tartaná, hogy a kárpátaljai magyarság megfelelő képviselettel rendelkezzen mind a törvényhozásban, mind a helyhatósági testületekben.

kg