A vérnyomás

2001. február 23., 01:00 , 6. szám

Erről a sokakat nyugtalanító problémáról Lődár Lenke, a beregszászi járási rendelőintézet belgyógyásza mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

Vérnyomás alatt a vérnek az érfalakra gyakorolt nyomását értjük. Normálisnak tekinthető, ha felső értéke 100-120 Hgmm, alsó határértéke pedig 75-80 Hgmm között van. Ha az értékek ennél sokkal alacsonyabbak, akkor hipotóniáról (alacsony vérnyomásról), ha pedig lényegesen meghaladják a fent említetteket, akkor hipertóniáról (magas vérnyomásról) beszélünk.

Mindkét állapot kóros, de a szervezet képes alkalmazkodni a megváltozott vérnyomáshoz. A baj az, hogy ezek az eltérések általában valamely más betegség kísérőjelenségei. Pl.: magas vérnyomáshoz vezet az érszűkület, az érelmeszesedés, a Basedow-kór (golyva) stb.

Az alacsony vérnyomás kialakulásának eredete tisztázatlan, sokan észre sem veszik, nem zavarja a közérzetet. Az életkor előrehaladtával emelkedhet a vérnyomás, ilyenkor – az átmenet időszakában – szédülés, fejfájás, fülzúgás, jelentkezhet. A túl alacsony vérnyomás sokszor oxigénhiányhoz vezet az agyban, a szívizomzatban, ezért rosszullétet, ájulást idézhet elő. Ilyen esetben feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni.

A magas vérnyomás veszélyesebb. Kiváltó okai lehetnek a fentebb már említett betegségek mellett hétköznapjaink ma már – sajnos! – „természetes” jellemzői: mindenekelőtt a stressz, a szellemi és a fizikai túlterhelés, a nem megfelelő táplálkozás és az egészségtelen életmód. Rossz hatással van szervezetünkre a mostani időjárás is, a fronthatás.

Mindkét betegséggel feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni! Körzeti orvosunk utalhat a kardiológushoz, sőt magas vérnyomás esetén a szemorvoshoz is. Alacsony vérnyomással elegendő, ha a beteg kíméli magát a túlzott erőfeszítéstől, túlterheléstől. A magas vérnyomás azonban a kellemetlen tünetek (fejfájás stb.) mellett agyvérzéshez, infarktushoz vezethet. Vannak gyógyszerek, melyeket az orvos előírása szerint rendszeresen vagy kúraszerűen kell szedni. De ne feledjük: a vérnyomás betegségeit csak kezelni lehet, gyógyítani azonban nem! Éppen ezért sokkal fontosabb a megelőzés. Mindenekelőtt az egészséges táplálkozás: zsírszegény, vitaminokba gazdag élelmiszerek, minél több zöldség, gyümölcs. Kerülni kell a dohányzást, az alkoholt, napi 1-2 csésze kávé azonban megengedhető. Napi 8-10 óránál többet ne dolgozzunk, s fontos, hogy legalább 6-8 órát aludjunk. Lehetőleg kerüljük a stresszhelyzeteket, tanuljuk meg lelkileg feldolgozni a minket ért negatív hatásokat!