Időskori vitaminpótlás

2001. május 4., 02:00 , 16. szám

Az idős embereknél a műfogsor és a foghiány miatt fellépő elégtelen rágás megváltoztatja a táplálkozási szokásokat. A pépes ételek kerülnek előtérbe, amelyek elkészítéséhez hosszú ideig tartó főzésre, pürésítésre van szükség, ám mindez az ételek vitamintartalmának jelentős csökkenéséhez vezet. Ráadásul ilyenkor az ásványi anyagok nagy része elvész. Hogyan pótoljuk a hiányt?

A B12-vitamin enyhe hiánya már a szellemi és testi teljesítőképesség romlását okozhatja. Ez a vitaminféle jelentős mennyiségben található a tejben, tejtermékekben, a húsokban és a tojásban.

A B1-vitamin az idegrendszer, az izmok és a szív normális működéséhez elengedhetetlen, segíti az emésztést, javítja a szellemi tevékenységet. Legfőbb forrása: az élesztő, a máj, a földimogyoró és a gabonamagvak. „Ellensége” a kávé, mert a koffein lebontja (jelentős mértékben megsemmisíti) ezt a vitamint.

A C-vitamin fokozott bevitele erősíti az immunrendszert, fokozza a csont- és a porcképzést. Védelmet nyújt a stressz ellen, segíti a vas felszívódását, és a B12 vitaminnal együtt ösztönzi a vörös vértestek érését. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, védelmet jelent a rákkeltő anyagokkal szemben, helyreállítja a fizikai teljesítőképességet. A C-vitamin és a béta-karotin a friss zöldségekben és főzelék­fé­lék­­ben található. Ellensége a főzés és a dohányzás.

Az A-vitamin elsősorban a szemmel kapcsolatos problémák kezelésében fontos. Erősíti az immunrendszert, a csontokat, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt. Természetes forrásai a máj, a sárgarépa, a tojás, a tejtermékek és a margarin.

Az E-vitamin késlelteti az öregedést, oxigénnel látja el a szervezetet. Az A-vitaminnal „karöltve” védi a tüdőt, mérsékli a fáradtságérzetet. Enyhén vizelethajtó hatása révén csökkenti a vérnyomást.Természetes forrásai a búzacsíra, a szójabab, a növényi olajok, a kelbimbó, a korpás búza, a gabonamagvak és a tojás. Ellenségei a hő, az oxigén, a fagypont körüli hőmérséklet és a klórozott víz.

A szelén – amellett, hogy a C-, az A- és az E-vitaminnal egyetemben az érelmeszesedés megelőzésében játszik fontos szerepet – segít megőrizni a szövetek rugalmasságát. Enyhíti a menstruációs és menopauzás panaszokat, védelmet nyújt bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben. Természetes forrásai a búzacsíra, a korpa, a tonhal, a hagyma és a paradicsom.

Jakab Lajos