Oktatási támogatás a határon túli magyaroknak

2001. június 1., 02:00 , 20. szám

Csíkszereda – Első alkalommal részesülnek általános beiskolázási támogatásban azok a kisdiákok, akik romániai általános iskolák magyar tannyelvű osztályaiban kezdik a tanulást – közölte Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) főtitkára az MTI-vel.

Az Apáczai Közalapítvány az idei tanévtől kezdődően kísérleti jelleggel hirdette meg beiskolázási pályázatát az erdélyi magyar tanítási nyelvű osztályokban tanulmányaikat megkezdő első osztályos diákok iskolakezdésének támogatása érdekében az RMPSZ közvetítésével.

A szervezet főtitkára elmondta: valamennyi gyerek, aki a romániai közoktatási hálózatban magyar tannyelvű osztályba iratkozik, részesül a magyarországi általános iskolákra vonatkozó tankönyvnormatíváknak megfelelő 2390 forint összegű támogatásban.

A pedagógusszövetség főtitkára szerint az utóbbi években Romániában 12 ezer volt a magyar tannyelvű első osztályokba iratkozók száma.

– Reméljük, hogy idén ez a szám eléri a nyolc-tíz évvel ezelőtti 14 ezret.

Hangsúlyozta, hogy ez a program – mely megelőzte az egyelőre csak készülő státustörvényt – eszköz arra, hogy a Magyarország határain kívül élő magyarságot szülőföldjén segítse boldogulni.

Érdeklődésünkre Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke elmondta, valószínűnek tűnik, hogy bizonyos esetekben és régiókban Kárpátalján is a magyar nyelvű iskolát választók számának növekedését eredményezné az erdélyihez hasonló program elindítása. Ugyanakkor az elnökasszony szerint a beiskolázottak számának növekedését vidékünkön sokkal inkább szolgálhatja a magyar nyelven való továbbtanulás lehetőségeinek biztosítása a magyar iskolák végzősei számára.