Tizenötezer hívő utazik a pápához Lembergbe

Romzsa Tódor mártír püspököt boldoggá avatja a pápa

2001. június 1., 02:00 , 20. szám

A görög katolikusok számára különös fontossággal bír II. János Pál pápa ukrajnai látogatása, hiszen Romzsa Tódor püspök személyében első ízben avat boldoggá kárpátaljait az egyház.

– Sokan nem értik a Szentatya látogatásának valódi célját – jegyzi meg ezzel kapcsolatban Vaszkó József ungvári görög katolikus atya, aki a munkácsi egyházmegye részéről a görög katolikus híveknek a pápalátogatás helyszínére való zarándoklatával kapcsolatos kérdéseket koordinálja. – Ez elsősorban nem diplomataút, hanem lelki kötelesség. A katolikus egyházfő Szent Péter nyomdokain járva látogatja, erősíti a híveket. Személyesen kívánja megtekinteni az egyházban folyó munkát, felmérni a problémákat.

Ami a kárpátaljai görög katolikus híveknek a pápalátogatás helyszínére történő zarándoklatát illeti, az atya elmondta, a mintegy tízezer hívő számára autóbuszokat rendelnek. A pápalátogatás lembergi helyszíne a Hippodrom lesz, melyben szektorokat alakítanak ki a különböző megyékből érkező hívek számára. A résztvevők elszállásolásának lehetőségeit most veszik számba a szervezők, valószínűleg diákszállókat, kollégiumokat stb. vesznek majd igénybe.

A Szentatya várhatóan június 23-án érkezik Kijevbe, ahol többek között találkozik az ukrajnai római és görög katolikus papság képviselőivel. Programjában emellett kórház- és börtönlátogatás is szerepel. Június 25-én érkezik Lembergbe, ahol az ifjúság képviselőivel találkozik, majd 26-án római katolikus, 27-én pedig görög katolikus misét pontifikál. Útja során a pápa előreláthatólag találkozik más ukrajnai keresztény felekezetek vezetőivel is.

O. T.