Reszkessetek, hamisítók!

Támadás a „kalózok” ellen – nyugati nyomásra

2001. június 15., 02:00 , 22. szám

Egy május 4-én életbe lépett törvény jelentősen növeli a szerzői jogok megsértéséért kiróható büntetési tételeket. Ezzel Ukrajnában is megkezdődött a harc a hamisítók ellen.

A hamisítók ezentúl egytől két évig terjedő szabadságvesztéssel, illetve a jelenlegi adómentes jövedelmet (17 hriv­nya) figyelembe véve 3400-tól 17 000 hrivnyáig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A szerzői jogok ismételt megsértése, valamint különösen nagyarányú jogsértés esetén az elkövetők kettőtől öt évig terjedő sza­bad­ság­vesztéssel, illetve 1000–3000 adómentes minimális jövedelemnek megfelelő (17 000–51 000 hriv­nya) bírsággal büntethetők.

A törvény előírja a szankciók szigorítását a szerzői jogok megsértésével készült termékeknek a határon történő átcsempészése esetében is: a polgárok 1–500 minimálbérnek (118–59 000 hriv­nya), a hivatalos személyek pedig 10–1200 minimálbérnek (1180–141 600 hrivnya) megfelelő pénzbírsággal sújthatók.

Az Ukrajnában elkövetett szerzői jogsértés gyakori előfordulása aggodalmat vált ki a világ fejlett országaiban, különösen az Egyesült Államokban, illetve az Európai Unió tagországaiban. Amerikai vélemények szerint ma Ukrajna a kalóztermékek legnagyobb előállítójának számít, 30–40 hamisított CD-t exportálva a világ civilizáltabb részébe évente. A Nyugat részéről elhangzott fenyegetés, miszerint szankciókkal súj­tanák Ukrajnát, arra késztette a kormányt, hogy lépéseket tegyen a hamisítók megfékezésére. Szakértői vélemények szerint a szerzői jogok megsértői, pontosabban az audiovizuális termékeket hamisítók ellen indított harc máris eredményekhez vezetett, ugyan­­is szinte azonnal leállt öt gyár, amelyek, mint kiderült, kalóz-termékek kibocsátásával is foglalkoztak, a legtöbb hazai videokazetta-vásárló pedig már észlelhette, hogy ezen termékek ára a legtöbb forgalmazónál duplájára emelkedett, s a kínálat is jóval szerényebb a korábbinál.

Baráth József