Magyar osztály indul Gyertyánligeten

A gyertyánligeti óvoda és a magyar iskola ügye az összefogáson múlik

2001. július 27., 02:00 , 28. szám

A magyar nyelv megőrzése érdekében Rahó után szeptembertől Gyertyánligeten is nyílik magyar első osztály, előreláthatólag 12 tanulóval. A zökkenőmentes iskolakezdés érdekében – a helyi ukrán óvoda bázisán és a római katolikus egyház támogatásával – számukra kétnyelvű felkészítő csoportot nyitottak, ahol heti rendszerességgel foglalkozik velük magyar ajkú óvónő, magyar nyelven.

– Eleinte bizalmatlanul fogadtam az ötletet, hogy feljárjak Gyertyánligetre, de a gyerekek és a szülők igyekezete eloszlatta a kételyeimet – mondja Munkácsi Gizella, az aknaszlatinai Szentcsalád Katolikus Óvoda óvónője, aki hetente kétszer tart a községben magyar nyelvű foglalkozást. – A gyerekek nyelvtudása nagyon különböző volt. Mára megtanultunk együtt dolgozni, és az eredmények sem maradtak el.

– Két éve már bezárás fenyegette az intézményünket, mivel a több mint százéves óvodaépület a megrongálódott tetőzet miatt életveszélyessé vált – meséli Nagyija Bi­soban vezetőnő. – Ekkor lépett közbe a római katolikus egyház, és múlt év őszén megtörtént a tel­jes tetőfelújítás. A monarchia ide­jén itt királyi magyar katolikus iskola működött, aminek okán tavaly elkezdődött a vis­szaigénylési eljárás, s idén már­ciusban az egész épület az egy­ház tulajdonába került.

– Milyen változásokkal járt mindez?

– Egy csoport továbbra is állami finanszírozású, míg a másik csoport fenntartója a katolikus egyház, amely nagy segítséget nyújt valamennyi gyerek étkeztetéséhez. Nincs külön magyar vagy ukrán tagozat, ehelyett a foglalkozások kétnyelvűek. Ezzel az a célunk, hogy a gyerekek megtanulják tisztelni egymás anyanyelvét, kultúráját, illetve biztos nyelvi alapot szeretnénk adni a magyar tannyelvű osztályba készülőknek.

A gyermeklétszám növekedésével az óvoda épülete is bővítésre szorul.

– Természetes igény, hogy a gyerekek több évtizedes kimaradás után ismét rendszeres hittanoktatásban részesüljenek, akár már az óvodától kezdve – mondja Mészáros Domonkos római katolikus plébános. – Ezen keresztül a szülők között is létrejöhet egy keresztény szerveződés. Nagy vágyam, hogy a szülők felfogják: ez az óvoda nekik készül, és csak közös akarattal, munkával válik azzá, amivé lennie kell.

– A kicsinyek nagyon várják, hogy végre birtokba vehessék az óvoda szép és új részlegét…

– A munka nagy része elkészült, már csak az utolsó simítások vannak hátra, és remélhetőleg augusztus végén meg is történhet az átadás. A tágas és hideg időben jól fűthető terem, a mosdók, valamint az öltözőhelyiség mind az óvodások igényei szerint készült, és az ő kényelmüket szolgálja majd. Szeptembertől tehát egy korszerűsített, tágas óvoda várja a gyertyánligeti kisgyermekeket.

P. Zs.