Hapci…

2001. október 5., 02:00 , 38. szám

Akárhogy is tiltakozunk ellene, immár visszavonhatatlan tényként kell elfogadnunk, hogy a hosszú és meleg nyár után beköszöntött az ősz. Az időjárás hűvösebbre, nedvesebbre fordultával máris tapasztalni lehet, hogy mind gyakoribbakká válnak a felső légutakat és a tüdőt támadó vírusfertőzések.

A közönséges meghűlés, az influenza, a torok- és a gégefertőzések, végül a légcső vagy más légút gyulladását nemegyszer komoly szövődmények kísérik, és elsősorban a gyermekeknél és az időskorúaknál érdemes rájuk különösen figyelni.

A közönséges meghűlés, más néven nátha, az orr melléküregének, a garat, valamint a felső légutak nyálkahártyájának késő nyári, őszi vírusos fertőzése, az influenzavírus ellenben késő ősszel és télen támadó betegség, melyben a kórokozók köhögéssel, tüsszentéssel kerülnek a levegőbe, s a kis fertőzött cseppecskék útján terjednek az egyik emberről a másikra.

Arra a kérdésre, hogy adott pillanatban ki, miért fogékonyabb a fertőzésre, nincs megfelelő válasz. Mert például a lehűlésből még nem következik, hogy megfázik valaki, vagy nő a fogékonysága valamely vírussal szemben. A kimerültség, az érzelmi megrázkódtatás, az orr és a garat allergiás megbetegedései, az idősek esetében a kevesebb mozgás, a nőknél a menstruációs ciklus közepe azonban mind-mind olyan tényező, amelyek valószínűbbé teszik a meghűlés kialakulását.

A betegség tünetei a fertőzést követő 1–3 napon belül orr- és torokpanaszokkal jelentkeznek. Láz nem mindig mutatkozik, enyhe hőemelkedés azonban igen. Az orr váladéka először vizes és tiszta, ám néhány napon belül kellemetlenül bőségessé lesz, majd sűrű, átlátszatlan, sárga-zöld színűvé válik, miközben mennyisége csökken. Gyakori tünet a köhögés és az általános levertség. A tünetek általában 4-10 napon belül véget érnek, a köhögés a köpettel vagy anélkül még egy ideig kínozhatja a beteget.

Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata, rossz közérzet és időnként izomfájdalom kísér. A betegségnek általában az A és a B influenzavírus az okozója. A panaszok a fertőzést követő 24-48 óra elteltével jelentkeznek, s akár 39-40 OCelsiust is elérő láz léphet fel a betegnél. Ilyenkor ágyban kell maradni, az ajánlott házi szerek közül jó hatású a sok, meleg folyadék (tea) és a vitaminok (különösen a C-vitamin) fogyasztása.

Ennek a betegségnek a megelőzését már nyáron meg kell kezdeni, sőt egész éves feladatnak is tekinthető: beletartozik az egészséges életmód, a sok vitamin fogyasztása, a szabad, lehetőleg jó levegőn tett séta, a dohányzástól való tartózkodás.

Jakab Lajos