Mi legyen az almával?

„Bioalma” Visken

2001. október 26., 02:00 , 41. szám

Visken a kisgazdák egy ideje bioalmát termesztenek, vagyis semmilyen műtrágyát vagy permetszert nem használnak a földjükön. Félreértés ne essék, nem elvi okokból kerülik a természetszennyezést. Egyszerűen nincs pénzük vegyszerekre.

A kolhoz felbomlása után sokan gondolták, hogy vagyonjegyeiket földbe fektetik, s idővel szép megélhetésük lesz majd, hiszen a föld érték, enni pedig mindig kell. Több mint ezren vettek ki földet, jelenleg mintegy 2000 hektáron termesztenek almát. Csak arra nem gondoltak, hogy a szépen termő fák gyümölcsét nem lesz kinek eladni.

–Jelenleg Kárpátalján sen­ki nem foglalkozik almafelvásárlással – panaszolja Krüzsely Béla, 5-6 ha almás gazdája. – Az alma felvásárlási ára egyre kisebb, a munkaköltség viszont tetemes, ráadásul a munkásokat azonnal ki kell fizetni. Eddig egy atomerőművel volt kapcsolatunk, de nekik is adósságaik vannak, így képtelenek fizetni. Magyarországi cégekkel sem tudtunk tárgyalni, mivel ott is csökkent a kereslet. Leginkább a Lem­bergi megyében sikerül így-úgy eladni a gyümölcsöt. Ha legalább 25 kopijkás ára lenne az almának, az nagyobb lendületet adna a gazdáknak. Két évvel ezelőtt a magyarországi Hipp cég vásárolt fel nagy tételben almát a termelőktől, ugyanis a gyermekételek gyártásánál kimondottan követelmény a gyümölcs bio­jellege. Tavaly szinte alig volt termés, idén azonban ismét roskadoztak a fák. Az 1 hektáros gazdáknak is 60-70 mázsa alma sorsán kellett gondolkodniuk. Talán ennek is köszönhető, hogy hihetetlenül alacsony volt az alma felvásárlási ára: 1kilogrammot 8 kopijkás áron vettek meg, míg Magyarországon 26 Ft-ot is megadtak érte. Egyik-másik kisgazda úgy véli, akkor van haszna az almán, ha ki sem megy a földjére. A gyümölcsösök lassan kiöregednek, új fákat kellene telepíteni. A trágyázás, permetezés, metszés és vevőkeresés nehézségeit azonban csak a „fanatikus” termelők vállalják, akik még nem adták fel a reményt. A többiek szívesen átállnának másra, de nincs olyan növény, amit érdemes lenne itt termeszteni.

– A fiam kapott volna kölcsönt egy budapesti barátjától, csak fektesse be valamibe– mondja Hajna Sándor, a „fanatikus” termelők egyike. – Hiába gondolkodtunk azonban, nem találtunk olyan vállalkozást, amiben láttunk volna jövőt. Amíg nincs erős törvény, nem lesz itt változás.

A viski termelők egyelőre csak keserűséget aratnak. Reménykedni már csak a valami jobbat hozó új évben tudnak.

– jázmin –