Erőt adott az „egy akarat”

Kettős ünnepre készülnek a nagybocskói római katolikus hívek

2001. november 2., 01:00 , 42. szám
Babicsuk Júlia és a templomkertben ké­­szülő Romzsa-emlékmű

A nagybocskói magyarok élni akarásáról leginkább a három éve épült római katolikus templomuk tesz tanúbizonyságot, de említhetnénk a két éve működő egyházi magyar óvodát vagy a kari­tász központot is. Az utóbbi vezetője Babicsuk Júlia, aki egy személyben motorja, lelke és lelkiismerete minden, a nagy­bocskói magyar katolikus közösség ügyét szolgáló kezdeményezésnek. A Szent Imre tiszteletére szentelt templom közelgő búcsújára való tekintettel e nagybecsű szentély építésének körülményeiről kérdeztük.

– Egy templom építése mindenkor felemelő, ugyanakkor nagyon nehéz feladatot jelent. Fe­rencz Imre atya kezdeményezésére fogtunk bele a munkába, aminek, megvallom, akkor még nem láttuk a végét. Egy biztos, dolgos kezekben sosem volt hiány. Több százan jöttek segíteni a környékről: magyarok, ruszinok egyaránt. Már önmagában az is csoda volt, ahogy az a sok ember együtt dolgozott. Az „egy akarat” nekünk is sokszor erőt adott. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az építkezés hozott össze bennünket, nagy­bocs­kói magyarokat, és azokat, akikkel ma is együtt dolgozunk az újabb és újabb szolgálatokban.

P. Zs.

Romzsa Tódor mártír püspök szobrának megáldására az előzetes tervek szerint a nagybocskói templom búcsújának napján, november 5-én kerül majd sor az ünnepi szentmise keretében – tudtuk meg Pap Sándor ak­na­szlatinai plébánostól.