Füstmérgezés okozta a gyermekek halálát

Tűzeset Szolyván

2001. november 23., 01:00 , 45. szám

November 16-án az esti órákban tragédia történt: gyermekek haltak meg a tűzben Szolyván – tájékoztatta a Kárpátalját a megyei tűzrendészeti főosztály sajtószolgálata.

Későn észlelték a lángokat, ugyanis a szobán, melyben a tűz kitört, nem voltak ablakok, s maga a ház is úgy épült, hogy az utcáról nem látható, mi történik az udvaron. Mire a szom­szédok este észlelték a tüzet, a lángok már elharapództak. Hiába igyekeztek kimenteni a hároméves Ivankót és az egyéves Jurkót, csak holttesteiket tudták kihozni az égő házból. Az orvosok és a bírósági or­vosszakértők megállapították, hogy halálukat füstmérgezés okozta. A lángok elfojtása csupán néhány percet vett igénybe. Közben megérkezett a gyermekek édesanyja, aki meglátván, mi történt, elájult. A 21 éves Larisza csak másnap reggel értesült gyermekei haláláról, mivel az orvosok, tartván attól, hogy öngyilkos lesz, nem közölték vele azonnal a szomorú hírt.

A tüzet néhány, a befűtött kályhából kipattanó szikra okozta, mely a közeli kartondobozba hullott. Ebben az esetben is a biztonsági előírások megszegése okozta a tragédiát. A szolyvai tűzoltók megmentették a tizenötezer hrivnya értékű házat és vagyont attól, hogy a tűz martalékává váljon, ám ez össze sem mérhető azzal a tragédiával, amit a két gyermek elvesztése jelent – áll az ügyben kiadott sajtóközleményben.

B. J.