Anyaságtól megfosztva

Fiát eladta a cigányoknak, akik Moszkvába vitték koldulni

2001. december 7., 01:00 , 47. szám

A Beregszászi járásban jelenleg 68 nyilvánvalóan nehéz sorsú családot tartanak számon. Alkoholista, végzettség nélküli szülők és gondozatlan gyermekek tartoznak a „megfigyelés” alatt állók körébe. A járási adminisztráció fiatalkorúak jogait védő szolgálatának egyik feladata, hogy megtalálja az ilyen családokat és orvosolja a helyzetet. Rendszeres látogatások, ismétlődő beszélgetések után dől el, hogyan lehet változtatni a család életén. Ha a többszöri figyelmeztetés sem használ, bíróság elé kerül az ügy. Az esetek túlnyomó hányadában úgy döntenek, hogy megvonják a szülői jogkör gyakorlását az arra érdemtelenektől. A gyerekek rokonokhoz vagy még gyakrabban árvaházba kerülnek.

Minden családnak megvan a maga története, a szolgálat listáján szereplő gyerekek sorsa mégis hasonló: egy olyan családnak látszó közegben nőnek fel, ahol nem sok jó példát látnak. Fiatal koruk ellenére több sebet kapnak, mint más egy életen keresztül. Gondozás, szeretet, anya nélkül élnek egy olyan asszony mellett, aki megszülte őket, de csak éhes szájakat lát bennük.

L. I. nyolc gyermeket szült, ebből kettőt a kórházban „felejtett”. A többi hatot sem gondozta, többször vitte őket magával Moszkvába koldulni. Öt éven át próbáltak a lelkére beszélni a szolgálat munkatársai, eredménytelenül. 1999 novemberében egy nap kilépett a házból, legkisebb lányát magával vitte, a többieket pedig otthon hagyta, minden segítség nélkül. Megélhetésükről nem gondoskodott, még levelet sem küldött. A bíróság 2001 áprilisában mondta ki a jogfosztást. Három gyermeket a beregszászi bennlakásos iskolába irányítottak, egyet a nagydob­ronyi gyermekotthonba.

N. I. férje halála után maga nevelte három gyermekét. Alkoholista életmódja miatt nemcsak a gyermekei testi-lelki egészségét veszélyeztette, hanem beteg szüleiét is. Nemhogy segített volna rajtuk, de erőszakkal elvette nyugdíjukat, hogy szeszesitalt és cigarettát vegyen. Ha ellenállásba ütközött, meg­­verte, majd kikergette a házból a szüleit, válogatott szidalmakat zúdítva rájuk. Ezeknek a jeleneteknek a gyermekek is többször tanúi voltak. A családi ház rendetlen volt, az anya botrányainak következtében az ajtóban, ablakokban nem volt üveg. A „szülő” gyerekeit még a cigányoknak is eladta koldulni, bár később azok visszakerültek hozzá. Miután kiderült, hogy kisebbik lánya szifiliszes, nem volt hajlandó kivizsgáltatni és kezeltetni magát. A gyerekek végül állami intézetbe kerültek.

M. I. öt gyermeknek adott életet, a négy kisebbiket a kórházban hagyta. Ezekből kettőt Szoly­ván helyeztek el, egy a nagyszőlősi szanatóriumba, egy pedig a beregszászi gyermekotthonba került. Az anya nem kereste gyermekeit, nem érdekelte egészségi állapotuk, otthon maradt fiát sem gondozta. A gyerek először internátusba került, ahonnan többször megszökött, csavargott, lopott, kimaradt éjszakára, ezért végül a kiskorúak bátyúi menedékébe küldték.

A tavalyi év során a Beregszászi járásban 12 ízben mondták ki a szülői jogfosztást, s ez 15 gyermek sorsát érintette. Idén augusztusig 6 döntés született 19 gyermek ügyében. Az árvaházakba, gyermekottho­nokba kerülő gyermekek nagyobb része egy idő után beilleszkedik az új „családba”, megszokja az intézmény rendjét, s csak ünnepekkor jut eszébe a múltja. Andriska például azt mondja, a kórházban jobban érezte magát, mint otthon. Ott legalább kapott enni.

– jázmin –

Kárpátalján jelenleg 812 szülői felügyelet alól kivont gyermek nevelkedik állami gondozottként. A fiatalko­rúak ügyeivel foglalkozó szolgálatok idén szeptemberig 44 esetben fordultak bírósághoz szülői jogfosztás kérelmével, októbertől pedig újabb 20 eljárást kezdeményeztek – mondta el lapunknak Ok­sza­na Leskó, a megyei szolgálat vezetője. A szülői jogok megvonására irányuló eljárásokat – melyek száma az év végére elérheti a kétszázat – a belügyi osztályok kiskorúak ügyeivel foglalkozó részlegei, valamint a járási oktatási osztályok is folytatnak – tudtuk meg Román Deciktől, a megyei oktatási főosztály osztályvezetőjétől.