Újabb áldozatokat követelt a tűz

Egy nap alatt négy áldozat

2001. december 21., 01:00 , 49. szám

December 17-i adatok szerint ez év során 57 kárpátaljai személy lelte halálát a tűzben (tavaly 48 volt az áldozatok száma), további 53 személy pedig különböző fokú égési sérüléseket szenvedett. December első tizenhét napja során tíz ember halt meg tűz okozta balesetekben – tájékoztatta a Kárpátalját a megyei tűzrendészeti felügyelet sajtószolgálata, melynek jelentése kitér arra, hogy riasztásaik napi átlaga a megyében az utóbbi időben háromról ötre nőtt.

Ez a katasztrofális helyzet az idei hideg téllel magyarázható. A lakosság mintegy 20%-ánál fűtetlen a lakás, így aztán különböző elektromos hősugárzókat kény­­telenek használni, többek között házilag barkácsoltakat is, melyek rendkívül balesetveszélyesek. Ennek következtében nőtt számottevően a tűzesetek száma.

December 17-én három tűzeset történt a megyében (Ungváron, továbbá a Técsői és a Huszti járás egy-egy településén), és mind emberáldozatot követelt, a három esetben négyen vesztették életüket. Ungváron például két nyugdíjast találtak holtan lakásukban. A helyszínre érkező ügyészségi nyomozók, valamint a tűzoltók megállapították, hogy a halál oka füstmérgezés volt. Egy fotel túlságosan közel volt tolva a szabálytalanul működtetett villanymelegítőhöz, s kárpitja füstölni kezdett, továbbá a padló is tüzet fogott. A keletkező füst a tűzoltók megállapítása szerint elegendő volt ahhoz, hogy halálos mérgezést okozzon. Egyébként a házban, melyben az idős emberek laktak, évek óta nem volt fűtés.

baráth