Újra divat lett a kályha

Szegényeknek „spór”, gazdagoknak kandalló

2001. december 28., 01:00 , 50. szám

A régmúlt idők kályhái, kandallói nagy becsben álltak, kizárólag kisebb-nagyobb földbirtokosok, nemesek, jómódú polgárok otthonait tették barátságosabbá, a szegényebbek legfeljebb csak öntöttvas tűzhelyek mellett melegedhettek. A központi fűtés, a gázkonvektorok korában azt hihetnénk, hogy a kályhakészítők napja leáldozóban van, holott ez koránt sincs így. A kályhák manapság reneszánszukat élik.

Morvai Sándor beregszászi kályhás több mint 40 éve van a szakmában. Mestere, Finta Pál mellett sajátította el a kályhakészítés fortélyait, a munkácsi képzőművészeti technikumban vizsgázott. Fürdőszobák csempézésétől kezdve kerti tűzhelyek készítéséig minden megrendelést elvállal.

– Milyen fogások különböztetik meg a szakembert a botcsinálta mestertől?

– A kályha egyik titka a finoman, kézzel összedolgozott sár. Ha nem megfelelő a homok és az ún. sárpacal aránya, a kályha „megsüketül”, vagyis nem ad meleget. Aztán fontos a pontos bélelés és drótozás is, a forró kályha ugyanis tágul, a fém ilyenkor enged, majd hűléskor ismét összehúzódik. Nem mellékes a kémény és a huzat sem, ezért ez az első, amit megérkezésemkor ellenőrzök. Sokan kérik, hogy tegyek fel „subert”, azaz tolóajtót a kályhacsőre, ezt azonban nem vállalom. Egyrészt tilos, másrészt veszélyes. Ha ugyanis túl hamar zárják le a kályhát, mielőtt az utolsó parázs is elaludna, az tragédiát okozhat. Gyakran találkozom megdőlt kályhákkal, ami szintén a készítőjét minősíti: nem betonozta le a padlót, hanem egyszerűen csak rárakta a parkettára vagy a padlódeszkára. Néhány év múlva a kályha megsüllyed, „elhagyja” a kályhacsövet, s így gázmérgezést okozhat.

– Milyen fajta tűzhelyből érkezik több megrendelés?

– Nem tudnék arányt mondani, közel azonos a megrendelések száma, de ez attól is függ, ki mennyit tud rászánni. A szegényebbek főleg félkályhákat, csempetűzhelyeket kérnek, a gazdagabbak kályhákat. Az utóbbi időkben pedig egyre többen kérnek kandallókat, kerti tűzhelyeket is, ezek megrendelői általában az ún. újgazdagok. Hoznak egy képet vagy egy lakberendezési lapot, s ha meg tudják szerezni a hozzávalókat, én elkészítem a tervet, majd a tűzhelyet.

– A látványon kívül milyen különbség van a kályha és a kandalló között?

– A kandallónak nagyobb kémény kell, mivel szabadtüzű. Előnye, hogy míg a kályha 2 óra múlva kezdi el fűteni a szobát, a kandalló fél órán belül 25-30 0C meleget ad.

– Ad-e „használati utasítást” az elkészült kályhákhoz?

– Természetesen. A munka végeztével mindig elmondom a tudnivalókat. Az új kályhában egy hétig csak gerjesztővel szabad tüzet rakni, és folyamatosan szellőztetni kell. Elmondom a tűzbiztonsági tudnivalókat is, vagyis hogy ne tartsanak fát, papírt a kályha ajtajánál, ne szárítsanak ruhát rajta, ne tároljanak gyúlékony anyagot a kályha mögött sem. A kályha elé pedig egy 50x50 cm-es pléhlemezt kell szegelni, hogy felfogja a kihulló parazsat.

– Akad utánpótlás a fiatalok között?

– Poros, kormos szakma ez, nem tolonganak a fiatalok. Egy jó kályhás sok dologhoz ért: a kőművességhez, csempézéshez, nagyon jól kell tudni a fizikát is, ezenkívül nehéz szakma, sokkal könnyebb a határra járni.

Kályháséknál nincsen reklám, nincsen cégér, szájról szájra jár a szakemberek neve. Előfordul, hogy egy-egy kályhás egész Kárpátalját bejárja bőröndnyi szerszámával, de a magyarországi megrendelések sem ritkák. Nem csoda: a gáz, a központi fűtés nem olcsó, egy jó kályha viszont 25-30 évig melegít. Ráadásul a kandalló lakásberendezési tárgynak sem utolsó…

– jázmin –

Mennyi időbe és pénzbe kerül a tűzhelyrakatás?

A kályha elkészülhetne egy nap alatt is, mondják a szakemberek, de akkor nem száradna ki rendesen. Naponta legfeljebb 3 sort lehet felrakni, így semmiképpen sem készülhet el hamarabb, mint három nap alatt. Ha az árakat vesszük, kb. 240-500 hr. a csempe, 50-60 hr. a samottégla, a komplett ajtó rostéllyal együtt 40-70 hrivnyába, a kályhacső 5-15 hrivnyába kerül, a munkadíj pedig 140-150 hrivnyát tesz ki. Ehhez jön még a homok és a drót, melyek ára már nem olyan jelentős, így a teljes összeg 500-900 hr. körül mozog. Egy régi kályha átrakatása sem kerül sokkal kevesebb pénzbe, mint egy új elkészítése. Legfeljebb a csempe, az ajtók, a rostély, a kályhacső tartható meg a régiből, a többi anyagot meg kell vásárolni, s a munkadíj is közel azonos.

A kandalló felrakásának munkadíja 10-30 ezer forint (180-600 hr.). A legdrágább a kőkandalló, mivel a követ faragni kell. Az anyagköltség a tűzhely méreteitől és a felhasznált anyagoktól függ. A legolcsóbb a falazótéglából készült kandalló: ez 250-300 hr. A dísztégla darabja 1 hr., s legalább 200 darab kell belőle.

– olasz –