Beregszász magyarsága képes közösséggé válni

Tisztújító közgyűlés a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetében

2002. január 18., 01:00 , 53. szám

Szombaton tartotta tisztújító közgyűlését a KMKSZ Beregszászi Városi Alapszervezete. A négy éve alakult szervezet jelenleg 1386 fős tagságát 454-en képviselték a beregszászi egészségügyi szakiskola nagytermében. A megjelenteket Varga Attila, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulja köszöntötte.

Horkay Sámuel alapszervezeti elnök beszámolójában az elmúlt négy év egyik legfontosabb eredményeként értékelte, hogy az alapszervezet taglétszámát tekintve töretlenül gyarapszik, bizonyítva, hogy Beregszász magyarsága nem érdektelen a közügyek iránt és képes közösséggé lenni. A leköszönő elnök továbbá háláját fejezte ki az alapszervezet aktivistáinak, akik mind a kulturális programok szervezésében és lebonyolításában, mind az aláírásgyűjtési akciók sikerében tevékenyen részt vállaltak.

– A szövetség jelenének két legfontosabb feladata: végrehajtani a státustörvényt és megnyerni a választásokat – mutatott rá beszédében Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő. – A maga nemében mindkettő létfontosságú számunkra. Célunk: a kárpátaljai magyarság megmentése, boldogulásának biztosítása azáltal, hogy a magyarságnak legyen parlamenti képviselete. Ez egyértelmű, nehéz, de nemes cél. A kérdés az, képesek vagyunk-e győzelemre vinni küzdelmeinket. A győztesek ismérvei: világos célok, egyértelmű szövetségesek, önbizalom, képesség az összefogásra és az együttműködésre. Ennek fényében azt gondolom, van hová fejlődnünk a magyar nemzet iránti elkötelezettségünkben, van mit tanulnunk mind szervezettségben, mind türelemben és kitartásban. Ugyanakkor hiszem: mi vagyunk a győztes csapat – a KMKSZ, s Önök, a beregszászi alapszervezet.

A közgyűlés résztvevőit köszöntötték továbbá Orosz Ildikó, a KMPSZ és a KMTF elnöke, illetve Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke.

Az alapszervezet kulturális munkacsoportjának éves munkájáról Riskó Márta megbízott vezető tájékoztatta a jelenlévőket, az ellenőrző bizottság éves mérlegét pedig Lőrinc Lajos, a bizottság elnöke vonta meg.

A közgyűlésen felmerülő kérdések zömükben a státustörvény végrehajtására vonatkoztak; ezekre Brenzovics László, a szövetség alelnöke adott választ.

A tisztújítás során az alapszervezet ismételten és egyhangúlag Horkay Sámuel elnöknek szavazott bizalmat. Az alelnöki tisztséget a következő ciklusban Tóth Géza tölti majd be. A közgyűlés, a hatékonyabb működés érdekében, öt fős elnökséget és tizenhárom fős választmányt nevezett ki.

– farkas –