Járvány előtt?

Egészségünk

2002. február 1., 01:00 , 55. szám

A szakemberek általában január végére, február elejére jósolják az igazán nagy téli vírusos fertőzések, légúti betegségek és az influenza megjelenését. Mivel az idei tél eddig meglehetősen csípősre sikeredett, és a hosszabb távú előrejelzések szerint sem várható jelentősebb enyhülés, így könnyen lehet, hogy ez az időszak néhány héttel eltolódik tavasz felé.

A tudósok kimutatták, hogy a szabadtéri levegőben mindössze 5 db mikrobacsíra, míg például egy zsúfolt áruházban már 9 millió található egységnyi légtérben. Ezt fokozza a dohányfüst, a távfűtéses helyiségek száraz, poros levegője. Így nem kell csodálkozni azon, hogy – járva-kelve – szabad prédái vagyunk minden kórokozónak. A fertőzés mértékétől függően gyulladás keletkezhet a garat, a gége, a légcső, a hörgők és – legrosszabb esetben – a tüdő táján. A könnyebb esetekben előforduló náthák kórokozói legtöbbször vírusok (pl. az úgynevezett rhino-, adenovírusok). Ezeknek több száz fajtája ismeretes, és minthogy a szerkezetük, felépítésük is különböző, és az általuk okozott betegség utáni védettség sem maradandó, így érthető, hogy miért lehet egy „szezonban” annyiszor náthát kapni…

Ilyenkor a gyógynövények feladata (is), hogy a gyulladást enyhítsék, csökkentsék a váladékképzést, felhígítsák a sűrű, lerakódott váladékot, csillapítsák a görcsös köhögést. A fitoterápia, a növényekkel való gyógyítás az emberiség legősibb tapasztalatait használja fel ma is. Az ókori leírásokban például már említik a fokhagyma gyógyhatását. Ma már szinte minden hatóanyag szintetikusan is előállítható, de tény és való, hogy a teák, főzetek, illóolajok hatása sok esetben jobb, mint az orvos által kiírt gyógyszereké, és általában különösebb mellékhatásuk sincs.

Nemcsak ősszel, de télen is gyűjthetünk gyógynövényt. Mindenki ismeri például az igen sok helyen előforduló vadrózsát, melynek a gyógyhatású anyagokban gazdag növényi része a csipkebogyó. Ezt a gyógynövényt a nagy fagyok előtt illik begyűjteni. Akkor igazán jó minőségű, ha élénkpiros és rugalmas húsú. Gyorsan kell megszárítani, mert különben legértékesebb tulajdonsága – magas C-vitamin-tartalma – lebomlik.

A hosszúra nyúlt és sokakat igencsak „megviselő” ünnepek után a böjt is segíthet a betegség legyőzésében. Ne feledjük az alapszabályt, hogy ilyenkor sok folyadékot: gyümölcslét, teákat, ásványvizet fogyasszunk. Minden lázas betegség idején fontos a nagy mennyiségben történő C-vitamin-bevitel, mert ez erősíti az immunrendszert.

Jakab Lajos