Sari József: A szórványban az iskola a legfontosabb

A KMKSZ a Felső-Tisza-vidéken

2002. február 22., 01:00 , 58. szám

Zajlanak a tisztújító közgyűlések a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetéhez tartozó alapszervezetekben, s március másodikán a középszintű szervezetben is tisztújításra kerül sor. Ennek kapcsán kértük Sari Józsefet, a középszintű szervezet elnökét, hogy vonja meg az eltelt három év mérlegét.

– Tizenkét alapszervezetünk él, működik. Tovább bővült a tagság és bővül jelenleg is, az emberek aktívan vesznek részt a munkában. Esetünkben jobbára viszonylag kicsiny alapszervezetekről van szó, amelyek nagy figyelmet igényelnek, hiszen a magyarság a Felső-Tisza-vidéken szórványban él. Hagyományos ünnepségeinket mindenütt rendben megszerveztük sőt, rendezvényeink száma nőtt is, hiszen például a Kárpátalja-szerte népszerű técsői Arany Ősz Fesztivál mellett létrehoztuk az ak­naszlatinai emlékparkot, ahol idén augusztusban harmadik alkalommal rendezünk megyei szintű ünnepséget. Az oktatás területén szintén előreléptünk. Huszton a magyar tizedik osztály is elindult már, úgy tűnik tehát, hogy létrejön az általunk olyannyira szorgalmazott középiskola. Ebben egyaránt nagy szerepe van a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek és a helyi KMKSZ-alapszervezetnek. Jelenleg azon dolgozunk, hogy Rahón elinduljon az ötödik osztály, amihez a római katolikus egyház hathatós támogatásával immár az épület is rendelkezésre áll. Gyertyánligeten szintén beindult a magyar első osztály. Ugyanakkor sajnálatos módon Técsőn nem sikerült rendezni a KMKSZ viszonyát a városban több évvel ezelőtt létrejött más szervezetekkel, melyekkel sajnos a higgadt párbeszédig sem sikerült még eljutni.

– Közelednek a parlamenti és helyhatósági választások. Melyek a felső-Tisza-vidéki magyarság célkitűzései, elvárásai a kampánnyal, a választásokon való részvétellel kapcsolatban?

– A 72. számú Beregszász központú választókerület átalakítása során a felső-Tisza-vidéki középszintű szervezet területéhez tartozó településeket is leválasztottak az egyetlen magyar többségű választókerületről. Sajnálatos, hogy erre a sorsra jutott például Aknaszlatina is. Továbbra is a választókerülethez tartozik viszont Técső, Bus­tyaháza, Visk és környéke. Természetesen mind a helyhatósági, mind a parlamenti választásokon erőnk szerint a leg­messzebb­me­nőkig részt kívánunk venni. Szeretnénk legalábbis a négy évvel korábbiakhoz hasonló eredményeket elérni.

– Hamarosan tisztújító közgyűlést tartanak, ahol meghatározzák majd az elkövetkező három esztendőre a középszintű szervezet legfontosabb feladatait. Véleménye szerint melyek lesznek ezek?

– Mindenekelőtt szeretnénk továbbvinni a már említett folyamatokat; gondolok itt mindenekelőtt az oktatásra, hiszen a szórványban élők számára talán ez a legfontosabb terület. Akad még bőven tennivalónk a szervezeti élet területén is. Mindenekelőtt annak jelentőségét emelném ki, hogy az elmúlt esztendőben létrejött a KMKSZ Ifjúsági Szervezete, a KMKSZ ISZ, s úgy érzem, ennek kapcsán érdemes mindnyájunknak odafigyelni arra, milyen szerepet játszhatnak ők az ifjúság összefogásában, a KMKSZ-tagság és a vezetőség fiatalításában.

kg