Amit a magyar igazolvány igényléséről tudni kell

Megkérdeztük

2002. március 1., 01:00 , 59. szám

Az olvasók kérdéseire Szakács Zoltán, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja válaszol.

– A ma­gyar iga­zolvány iránti igény­lés benyújtását követően mennyi idővel érdemes érdeklődni az igénylőknek az információs irodákban, illetve a helyi megbízottaknál az iránt, hogy átvehetők-e már igazolványaik?

– A BM Adatfeldolgozó Hivatalnak max. 60 napja van arra, hogy döntést hozzon a magyar igazolvány kiadásáról, miután kézhez kapták a kérvényt. Ehhez hozzá kell még számítani azt az időt, amíg a kérdező biztostól a munkácsi központi irodán és a főkonzulátuson keresztül (a szükséges ellenőrzésekkel együtt) idáig eljut a kérvény, így összességében kb. 3 hónap után érdemes érdeklődni.

– Nyugdíjas olvasóink kérdezik: esetükben a magyar igazolvány automatikusan feljogosít-e majd a városi vagy helyi tömegközlekedési eszközökön való ingyenes vagy kedvezményes utazásra?

– A 65 év felettieket az igazolvány automatikusan feljogosítja az ingyenes utazásra. A 65 év alattiak csak a szokásos kedvezményekre jogosultak, a kedvezményes jegyet a pénztáraknál igazolványuk felmutatásával válthatják meg, s ezt be is pecsételik az igazolvány megfelelő rovatába.

– A hozzátartozói igazolvánnyal rendelkező vagy azt igényelt személy is csak abban az esetben jelentkezhet pedagógusigazolványért, ha igazolni tudja, hogy magyar nyelven (is) tanít vagy előad?

– Pedagógusigazolványt csak azok igényelhetnek, akik magyar igazolvánnyal rendelkeznek – a jelenleg érvényes jogszabály alapján.