A bor ünnepe volt

Borfesztivál Beregszászban

2002. március 1., 01:00 , 59. szám

Másodízben került sor az elmúlt hét végén a beregszászi borfesztiválra, melynek során a program gerincét alkotó borkiállítás és -vásár mellett több kulturális műsorra, szakmai tanácskozásra, illetve bemutatóra került sor. Idén több őstermelő kínálta eladásra termékeit, illetve várta borai minősítését.

Az egyik legnagyobb standdal a Beregszászi Borvidék Szőlőtermesztőinek és Borászainak Szövetkezete jelent meg, mely a Beregszász környéki őstermelőket tömöríti. Mindegyikük többfajta borral képviseltette magát s nevezett be a megmérettetésre, melyen a fehérborok között Jakab Sándor beregszászi, a vörösborok között pedig Varga Béla muzsalyi őstermelő nedűi kapták az aranyérmeket.

Az őstermelők mellett a fesztiválon megjelentek a bort nagyüzemileg előállító helyi vállalatok is, így például az Aisberg, amely 27 féle borral kápráztatta el a közönséget. Jelen volt továbbá a Kotnar, illetve a Quadro is.

A fesztivál keretében szőlészeti-borászati konferenciára is sor került. Bihari András, a megyei mezőgazdasági főosztály vezetője elmondta: biztató lehetőségek adódnak a szőlészet-borászat számára, különösen azok után, hogy az őstermelőket immár a kormány is felkarolta, s támogatást nyújt a szőlőtelepítéshez és fejlesztéshez.

Petneházi István kaszonyi őstermelő a szőlőfajtákkal folytatott kísérletezése során szerzett tapasztalatait osztotta meg az egybegyűltekkel, s kitért a ka­szonyi szőlészet-borászat múltjára is. Mint mondta, Kaszonyban kis híján ezeréves története van a szőlőművelésnek, mostanában azonban csak legyintenek, ha az egykor Zsigmond király tetszését is elnyerő kaszonyi borról esik szó. Véleménye szerint a beregszászi borfesztivál újabb impulzust adhat a szőlőtermesztés és borászat újjáélesztéséhez.

Sz. Nagy László, a Szent István Egyetem tanára a kárpát-medencei és a világ szőlészetében-borászatában végbemenő folyamatokról, perspektívákról tájékoztatta az érdeklődőket.

Baráth József