Vidnyánszky Attila: Nem bántam meg, hogy a színház mellett döntöttem

Isten éltesse!

2002. március 1., 01:00 , 59. szám

Vidnyánszky Attila, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház rendezője 1964. március 8-án látta meg a napvilágot. A kiváló rendezőről azonban kevesen tudják, hogy igen jó érzékkel védi a színtársulat futballcsapatának kapuját is. Már gyermekkorában tehetségesnek mutatkozott e téren, mégis a színház mellett döntött.

– Mi is volt ez a futballkapcsolat az életében?

– A futball sohasem volt igazi alternatívája a színészetnek. 13 évesen az egész Szovjetuniót átfogó Bőrlabda ifjúsági futballtorna kapcsán felkerestek, hogy nem akarok-e bentlakásos sportiskolába menni. Szüleim nem rajongtak az ötletért, s én sem különösebben, így már akkor eldőlt, hogy nem a futballpályán fogom folytatni. Igaz, később játszottam az egyetemi csapatban is, s még ekkor is lett volna lehetőségem a foci mellett dönteni, de nem tettem, s ezt a mai napig nem bántam meg. Azért a futballal mégsem hagytam fel, hiszen hobbi szinten jelenleg is a színtársulatunk csapatának kapuját őrzöm. A társulattal nyertünk a budapesti színészolimpián, és a legjobbak között tartanak minket számon.

– Mostanában sok időt tölt Magyarországon. Milyen felkéréseket kapott a budapesti színházaktól?

– Furcsa szezon ez számomra, hisz sokat vagyok távol a színtársulatomtól. Először még tavaly ősszel az Új Színházban rendeztem Feydeau Bolha a fülben című darabját, aztán a Pesti Magyar Színházban Shakespeare Téli regéjét. Jelenleg az Új Színházban Bulgakov Képmutatók cselszövése (Miliére) című művét viszem színpadra, amelynek március 21-én lesz a bemutatója.

– Mikor rendez újra itthon? Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– Már nagyon várom, hogy itthon rendezzek. Felújítjuk például Az ember tragédiáját, amellyel többször fellépünk majd Magyarországon. Azután részt veszünk Kijevben a Magyar Napokon, ahol a Pesti Magyar Színház a Téli regét, míg beregszászi társulatom a Dorottyát fogja előadni. Közben a Hobo Blues Banddel közösen csináljuk meg a Vadászat című nagylemezük teatralizált koncertjét, amelyet augusztusban a budapesti Sziget Fesztiválon mutatunk be, de én előtte szeretném Kárpátaljára is elhozni a művet. Nyáron hagyományainkhoz híven zsúfolt a programunk, októberben pedig talán az év legnagyobb eseménye lesz a beregszászi magyar színtársulat életében, mikor is a budapesti új Nemzeti Színházban Katona József Bánk bánját viszem színpadra. Ebben a darabban szinte a teljes beregszászi társulat fel fog majd lépni.

karmacsi