Hónapsoroló

Óvodások verseskönyve

2002. március 22., 01:00 , 62. szám

Az Intermix Kiadó gondozásában látott napvilágot a Hónapsoroló című antológia, mely óvodások számára kínál olvasni-, ill. játszanivalót. A négy ciklus – Tavaszköszöntő, Medvetánc, Indulhat vonatunk!, Nyulak dala – az évszakok köré gyűjti a verseket. Az ismert gyermekírók mellett megtalálhatók a válogatásban a ritkábban publikáló kárpátaljai szerzők gyermekeknek írt versei is. A szerkesztő szándéka szerint mindenekelőtt az óvónőknek kíván segítséget nyújtani. „Mivel tapasztalatból tudjuk, hogy az óvónőknek mindig nehéz dolguk van egy-egy irodalmi műsor összeállításakor, gondoltunk az ünnepekre is: arra, hogy anyák napján, húsvétkor, karácsonykor, gyermeknapon és más rendezvényeken se maradjanak a gyerekek szívhez szóló versek nélkül” – írja Füzesi Magda a kötet utószavában.

A gyűjtemény második részében Nagyberegen gyűjtött mondókákból, kiszámolókból, népi játékokból talál egy csokorra valót az olvasó.

A kötetben szereplő valamennyi (9) költő kárpátaljai alkotó.A Hónapsorolót Jankovics Mária finom grafikái teszik teljessé.

(Intermix Kiadó, 2002.)

pm.