„A magyar név megint szép lesz...”

Március 15. Kárpátalján

2002. március 22., 01:00 , 62. szám

Ungváron idén ötödször rendezték meg a 10. Számú Dayka Gábor Középiskolában a Nemzeti dal-mondó versenyt. A nagy nemzeti költőnk, Petőfi Sándor által írt és 1848. március 15-én a budapesti Landerer-nyomda előtt felolvasott verset harmincöt ifjú és gyermek előadásában hallgathatták meg a jelenlévők.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Somogyi László, a Magyar Köztársaság ungvári konzulja.

A zsűri az Eszenyi Középiskola tanulójának, Varga Szabolcsnak a produkcióját ítélte a legjobbnak. A második helyen az ugyancsak eszenyi Varga Ákos és a Dayka Gábor Középiskola tanulója, Árpa Noémi végzett. A harmadik helyezett Huszár Zita (Szalókai Általános Iskola) lett. A zsűri Kiss Elek (Dayka Gábor Középiskola) és Nyeste Bianka (Szalókai Általános Iskola) előadását különdíjjal jutalmazta.

kz

***

Barkaszón a helyi KMKSZ-alapszervezet szervezésében március 14-én emlékeztek meg az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról. Ünnepi beszédében Séró Gyula, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke a nemzeti összefogás sürgősségét hangsúlyozta, melyre szavai szerint most nagyobb szükség van, mint bármikor korábban. Mint mondta, a nemzet egységére újra esélyt nyújt a státustörvény.

Az ünnepi műsor keretében felléptek a helyi KMKSZ-alapszervezet és a középiskola művelődési egyesületei.

– barát –

***

Bátyúban a helyi KMKSZ-alapszervezet és a középiskola szervezésében március 14-én került sor a Nemzeti Est című emlékműsorra. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő és Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke. Ilnicki Gizella történelemtanár, a helyi középiskola igazgatóhelyettese vázolta a forradalom és a szabadságharc eseményeit, s szólt azoknak a magyar nemzet jövőjének alakulására gyakorolt hatásáról. Szántó Edit, a KMKSZ Bátyúi Alapszervezetének elnöke beszédében hangsúlyozta: a forradalomnak máig ható üzenete van, az egység, az összefogás kell, hogy erősítsen minket továbbra is. Kovács Miklós beszédében a magyar nemzet legnagyobb ünnepének nevezte március 15-ét. Mint mondta, meg kell idéznünk 1848 igazi szellemét, képesnek kell lennünk az összefogásra, megérezve az összetartozás erejét. „Adja Isten, hogy sikerüljön ezt a szellemet saját ügyünkben, saját megmaradásunk érdekében megeleveníteni” – mondta végezetül. Ezt követően verses-zenés irodalmi műsorra került sor a középiskola tanulóinak és a zeneiskola növendékeinek előadásában.

B. J.

***

Nagyberegen a helyi református líceumban tartottak rendhagyó megemlékezést az 1848–49-es szabadságharc 154. évfordulójának tiszteletére. A szokásos forradalmi verselések helyett a líceum diákjai ez alkalommal a a korai magyar nyelvemlékektől egészen napjaink irodalmáig ívelő irodalmi összeállítással készültek. A műsor a Halotti beszédre épült, mely több költőnknél is visszatérő motívum – mondta el Bacskó Maja, a gyerekek felkészítő tanára.

Az ünnepi megemlékezésen részt vett Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő, Orosz Ildikó, a KMTF és a KMPSZ elnöke, Bálint András, a KMKSZ Nagyberegi Alapszervezetének elnöke, s jelen voltak a budapesti Petrik Lajos Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola diákjai és tanárai.

kz