Világbajnokok a nagyszőlősi lányok

Súlyzó-zsonglőrök a Guinness Rekordok Könyvében

2002. május 31., 02:00 , 72. szám

Május 18–19-én az oroszországi Luhovici városában került megrendezésre az I. Súlyzó-zsonglőr Világbajnokság, ahol a női mezőny valamennyi kategóriájában kárpátaljai győzelem született.

A négy nagyszőlősi versenyző – Tatyjana Dorogij, Okszana Roman, Komjáti Viktória és Buleza Ildikó – Volodimir Sztrileckij edző vezetésével, nem kis meglepetésre 4 arany-, három ezüst- és 1 bronz- éremmel tért haza.

A női mezőnyben két súlycsoportban (60 kilogramm alatt és fölött) léptek szőnyegre a versenyzők, hogy bemutassák a kötelező és a szabad gyakorlatokat. Tatyjana, Viktória és Ildikó a 60 kg-os súlycsoportban versenyzett, és került ugyanebben a sorrendben a dobogóra. Okszána a második csoportban szerezte meg az abszolút győzelmet (ugyanitt Tatyjana bronzérmes lett), aki 36,7 pontjával a férfimezőnyt is megszégyenítette. Ráadásként Tatyjana és Okszana kitűnő szereplésének köszönhetően, a párosok versenyének aranyérmét is a nagyszőlősi sportiskola növendékei szerezték meg.

– Számított az abszolút győzelemre? – kérdeztük Sztrileckij sportmestert, aki a verseny során a legjobb edzőnek járó díjat is kiérdemelte.

– Egy-két éremre igen, de ilyen látványos sikerre nem. Legnagyobb ellenfeleink, az éremesélyes orenburgi versenyzők is kissé lebecsülték képességeinket, majd legnagyobb megdöbbenésükre alul maradtak a viadalban. Tatyjana éremesélyességében biztos voltam, a két magyar kislány sikere azonban engem is kellemesen meglepett, hiszen ők két, nemzetközi sportmesteri címmel rendelkező tapasztalt versenyzőt parancsoltak maguk mögé.

– Mit kell tudni erről a fiatal sportágról és persze nagyszerű művelőiről?

– Egyelőre nem beszélhetünk önálló sportágról, a súlyzó-zsonglőrködés az atlétika egyik ágaként létezik, egyesítve a súlyemelés, súlylökés, gimnasztika és talajtorna elemeit. Jómagam öt éve fedeztem fel a főként Oroszországban és Fehéroroszországban közkedvelt és ismert erősportot mint lehetőséget, hogy valami újat, egyedit vigyek az atlétikával foglalkozó tanítványaim életébe. Hamar kiderült, hogy a lányoknak van tehetségük hozzá, így közösen kezdtük el tanulmányozni a technikai alapokat, kidolgozni a kötelező elemeket és új kombinációkkal bővíteni a gyakorlatokat. Már több nemzetközi megmérettetésen részt vettünk, ahol mindannyiszor szép eredményeket értünk el. Itt mondanám el, hogy aranyérmes lányaim a múlt évben megrendezett minszki erőművész-fesztiválon világrekordot állítottak fel: Tatyjana a 16 kilós súlyzót öt perc alatt 110-szer nyomta ki, Okszana pedig tíz perc alatt 190-szer. A rekordról mindketten hivatalos igazolást is kaptak, valamint emlékérmeket, illetve ígéretet arra, hogy bekerülnek a Guinness Rekordok Könyvébe.

– Közelebbi terveik?

– Június 28-án részt veszünk Poltavában a női súlyzósport ukrajnai bajnokságán, ahol a lányok a súlyzólökés és -emelés versenyszámaiban indulnak. Július harmadikán pedig már Minszkbe várnak bennünket, az ország függetlenné válásának évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő nemzetközi fesztiválra, ahol a lányok ismét rekordkísérleteket tesznek és természetesen zsonglőrként is versenybe szállnak.

– farkas –