A falukutatás helyzete Kárpátalján

Helytörténeti és néprajzi fórum Tiszapéterfalván

2002. augusztus 16., 02:00 , 83. szám

Tiszapéterfalván, a községháza üléstermében A falukutatás helyzete Kárpátalján címmel rendezett néprajzi és helytörténeti fórumot a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének Nagy­szőlősi Járási Szervezete és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület.

A rendezvényen részt vett Somogyi László, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulja, Tóth István, a Határon Túli Magyarok Hivatalának főosztályvezetője, Pomogáts Béla, a Magyar Anyanyelvi Konferencia elnöke, Seres János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Ugocsa megyei esperese.

A fórumon előadást tartott többek között Keresztyén Balázs, Minya József, Vári Fábián László, Botlik József, Biki Ottó, Szöllőssy Tibor.

A fórumot követően a helyi középiskola falán felavatták Komáromy Andrásnak, Tiszapéterfalva szülöttének emléktábláját, majd a résztvevők megtekinthették a tiszapéterfalvai képtár és a Tiszaháti Tájmúzeum anyagait. Komáromy András irodalomtörténész és újságíró, az MTA levelező tagja és a Történelmi Tár szerkesztője Ugocsa falvainak lelkes kutatója volt.

kz