Hatvanéves lenne a nagyszőlősi Bartók-szobor alkotója

Borbás Tibor posztumusz kiállítása

2002. október 11., 02:00 , 91. szám
1999: Kovács Miklós és Hámori József leleplezi az emlékművet

Borbás Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész emlékére posztumusz kiállítás nyílt a napokban a budapesti Vigadó Galériában. A tárlatot annak jegyében rendezték meg, hogy Borbás Tibor az idén lenne hatvanéves.

A kiállításon az 1995-ben elhunyt művész mintegy harminc szobrának másolatát és húsz szoborskicc-grafikáját mutatják be, s a látogatók tizenegy fotót is megtekinthettek az alkotó köztéri munkásságáról.

A kiállításhoz kapcsolódóan megjelent, a művész életútját áttekintő kötetben kollégái és barátai emlékeznek az alkotóra. Borbás Tibor munkáiból eddig csaknem ötven önálló kiállítást rendeztek Magyarországon, s alkotásait külföldön – Ausztriában, Finnországban, Franciaországban, Svájcban és Belgiumban – is láthatta a közönség.

Az alkotóereje teljében elhunyt művész egy köztéri szobra a kárpátaljai közönség számára is ismerős lehet. Bartók Béla bronz mellszobra ugyanis Nagyszőlősön látható, abban a városban, ahol a zeneszerző gyermekkorának néhány meg­határozó esztendejét töltötte, s ahol első nyilvános fellépésére is sor került. Mint ismeretes, a szobrot 1999-ben, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Nagyszőlősi Alapszervezetének kezdeményezésére, Matl Péter munkácsi szobrászművész közreműködésével (ő tervezte a talapzatot) állították fel jelenlegi helyén, a Pe­rényi Zsig­­mond Középiskola parkjában. Az emlékkonferenciával egybekötött avatóünnepségen az alkotást Hámori József akkori magyar kultusz­miniszter és Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke leplezte le. Az iskola épületének falán ugyanezen alkalommal már­vány emléktáblát helyeztek el, mely azt hivatott hirdetni, hogy ebben az épületben került sor egykoron a gyermek Bartók első nyilvános fellépésére, melynek során zongorán előadta többek között egyik saját szerzeményét is.

-ntk-