Horváth Zoltán György – Kovács Sándor: Kárpátalja kincsei

2002. október 18., 02:00 , 92. szám

Kovács Sándor nem először készít útikönyvet szülőföldjéről. A népszerű Kárpátaljai útravaló után szép kivitelű, művészi fotókkal illusztrált igényes kiadvány lapjain gyönyörködhetünk kincseinkben: műemlékeinkben, festői szépségű tájainkban.

A rövid általános földrajzi, történelmi áttekintés után a teljesség igényével mutatja be a kötet középkori templomainkat, várainkat, kastélyainkat. Külön fejezetet szentelnek a szerzők a kárpátaljai ruszin népi építészet remekeinek, a ruszin fatemplomoknak. A templomok külső képén kívül ízelítőt kapunk templombelsőkből, többszáz éves ikonokból is.

A könyvben megtalálható a magyar vonatkozású emlékművek, szobrok fotója és rövid leírása éppúgy, mint az Árpád-vonal bunkerei, prizmái.

A Kárpátalja kincsei legizgalmasabb fejezete Papp Gábor művészettörténész Tűnődések a técsői mennyezet alatt című tanulmánya. Közismert, hogy a Kárpát-medencében előforduló több mint 100 kazettás mennyezet közül kiemelkedő jelentőségűek a técsői református templom kazettái. Az értekezés bevezet a képírás szabályrendszerének titkaiba, s elvezet a képek üzenetének megfejtéséhez.

Az emberi kéz alkotta kincsek mellett szép fejezetei a könyvnek a természeti látványossággal foglalkozó részek: a Kárpátok hegyvonulatai, a Tisza, a Szineviri tengerszem.

A könyv tudományos igényű, bár stílusában ettől helyenként eltér. A szöveg mintha a fotók természetét követné: a rengeteg tényanyag időnként szubjektív, lírai színezetet ölt.

Irodalomjegyzék, német és angol nyelvű összefoglaló, névmutató zárja a kötetet. (Masszi Kiadó és a Romanika Kiadó, 2002.)

pm.