80 ezer igazolvány készült el

Magyar igazolvány

2002. november 8., 01:00 , 95. szám

A Határon Túli Magyarok Hivatalának szervezésében nemrég szakmai tanácskozáson vettek részt a magyar igazolványok igénylésével foglalkozó határon túli központi irodák vezető munkatársai, akik hat érintett országból érkeztek Budapestre. A konferencián egye­bek között elhangzott: ez idáig több mint félmillió magyar igazolványt és hozzátartozói igazolványt igényeltek a kisebbségben élő magyarok. Kárpátalján az igénylések száma mára elérte a 94 ezret.

A Kárpátaljai Központi Információs Iroda tájékoztatása szerint eddig mintegy 80 ezer Kárpátalján igényelt igazolvány készült el, melyekből közel 35 ezret mára át is vettek tulajdonosaik. Ebből 14 300 igazolvány érkezett a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusára (mivel ide igényelték azokat tulajdonosaik), 3755 db került konzuli meghatalmazással Kárpátaljára, míg a fennmaradó igazolványokat a tulajdonosok vagy az általuk meghatalmazott családta­gok vették át a Szabolcs-Szat­már-Bereg Me­gyei Közigazgatási Hivatalnak a magyar igazol­ványok kiadásával foglalkozó osztályán.

Az említett hivatalban egyébként további 45 ezer kész igazolvány vár átvételre. Elmondható tehát, hogy a Kárpátalján igényelt magyar igazolványok egyharmada már eljutott a tulajdonosokhoz.

-farkas-