Magyar–ukrán megállapodás az előrejelző-rendszer fejlesztéséről

Árvízvédelem a Tiszán

2002. november 8., 01:00 , 95. szám

A kárpátaljai felső-tiszai árvízvédelmi és vízminőség előrejelző-rendszer fejlesztéséről írt alá kormányközi megállapodást Kóródi Mária magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Viktor Horev, az ukrán állami vízgazdálkodási bizottság elnöke múlt szerdán Záhonyban.

A meg­­álla­po­dás szerint a magyar fél 215 millió forintos segélyt nyújt Ukrajnának. Az összegből automata előrejelző-állomásokat építenek ukrán területen a Tisza mentén, valamint a Kárpátok hegyeiben. Az ukrán fél az állomásokhoz az alépítményeket alakítja ki, míg az automata állomásokat a magyar szakemberek telepítik.

A beruházás lehetővé teszi, hogy árvíz idején a rendszeres és gyors előrejelzés segítségével hamarabb el lehessen kezdeni a védekezést.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Kóródi Mária kiemelte: a Tiszán a domborzati viszonyok miatt rendkívül gyorsan alakulnak ki az árvizek, ezért a védekezési, felkészülési idő rövid.

A megállapodás alapján a folyó mentén eddig ugyancsak magyar támogatással kialakított 18 automata észlelő és adattovábbító állomás mellé további 12 épül. A csapadékot és a vízszintemelkedést mérő, illetve jelző berendezések a gyorsabb árvízvédelmi előkészületekre, baj esetén a hatékony beavatkozásra teremtik meg a lehetőséget, emellett alkalmasak arra is, hogy a víz szeny­nyezettségé­ről adatokat szolgáltassanak.

A tanácskozáson szó esett az öt tiszai ország együttműködésének fontosságáról, az általuk 2001-ben létrehozott úgynevezett Tisza Fórumról, amely az árvízi védekezést segíti elő a folyó völgyében.

Viktor Horev a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Tisza Fórum keretében az érintett öt ország hamarosan kidolgozza a közös árvízvédelmi koncepciót.

A megyei állami közigazgatási hivatal sajtóosztályának tájékoztatója szerint a beruházás megvalósítása 2002-2003 során várható.

MTI–ntk