A legősibb fertőző betegség

Január 30. – a lepra elleni harc világnapja

2003. január 24., 01:00 , 106. szám
A segély célba ért

2003-ban 50. al­ka­lom­­mal méltatják az egyik legősibb ismert fer­tőző betegség, a lepra elleni harc világnapját Raoul Fol­lereau francia újságíró kez­de­ménye­zé­sére. A be­teg­sé­get ko­ráb­ban már legyő­zött­nek hitték, azon­ban még ma is mil­liós nagy­ság­rend­ben jelentkezik világ­szerte, s naponta ké­t­e­zer új lep­rás beteget re­giszt­­rálnak a Föl­dön.

2003-ban 50. alkalommal méltatják az egyik legősibb ismert fertőző betegség, a lepra elleni harc világnapját Raoul Fol­lereau francia új­ságíró kez­de­ményezésére. A be­teg­sé­get korábban már le­győ­­zött­nek hitték, világszerte azon­ban még ma is milliós nagy­ság­rendben jelentkezik, s naponta kétezer új leprás be­teget re­giszt­rálnak a Föl­dön.

Az Egészségügyi Világ­szer­ve­zet (WHO) szerint több, ko­ráb­ban érintett országban sikerült teljesen leküzdeni a betegséget, a lepra teljes kiirtásának időpontját ugyanakkor 2005-re tolta ki a korábban előirányzott 2000 he­lyett. A lepra jelenleg a világ 24 országában jelent kö­ze­gész­sé­gü­gyi problémát, további hat­van országban járványszerűen je­lent­kezik, míg 98 országban teljesen fel­számolták. Európában új meg­betegedés elvétve fordul elő.

A világ magyar refor­má­tus­sága január utolsó vasárnapját nyil­vánította a Lepramisszió nap­jának. Kárpátalján is egyre több gyülekezet tekint úgy erre a napra, mint a leprás betegek meg­seg­íté­sé­nek lehetőségére. Egyesek egyé­ni adományaik, mások az e célra kihelyezett perselyekbe csúsz­­­­tatott kisebb-nagyobb pénzösszegek vagy imádságaik által támogatják a misszió mun­káját.

– Kö­zel tíz éve folyik az egy­házkerületünkben lepramisszió – mondja Fodor Gusztáv, a Kár­pátal­jai Református Egyházkerület lep­ramissziójának vezetője, a Dorcas Nemzetközi Alapítvány kárpátaljai koordinátora. – A misszió munkája eddig abból állt, hogy szociális segélyeket juttattunk el postai úton az általunk is­mert 19 lep­ra­te­lep­nek. A gyü­le­ke­zetek ado­má­nyait, melyek éven­te mintegy 8-11 ezer hriv­nyát tettek ki, a pos­tai költségek fedezésére for­dí­tottuk. Idén sze­ret­nénk átszervezni a misszió mun­káját, mivel úgy gondoljuk, hogy ezt a pénzt okosabban is fel lehetne használni: nem ruhát és élelmiszert, hanem Hollandiában vásárolt gyó­gy­­­­szert szeretnénk küldeni.

– Megtalálták a lepra ellen­szerét?

– Igen, de az olyan drága, hogy a szegény országokba gya­kor­la­ti­lag nem jut el. Szeretnénk szpon­zo­rokat találni, hogy ezeket a gyógy­szereket eljuttassuk a lep­ra­kór­házakba, mert úgy gondoljuk, hogy alapvetően ilyen jellegű segít­ségre van szükségük. Vizsgá­ló­dá­saink azt mutatják, ez sokkal ha­tékonyabb lenne, mint a 15 kg-os élel­miszercsomagok küldése, aho­gyan az a korábbi gyakorlat szerint történt, hiszen kisebb lenne a cso­mag, ráadásul meg tudná menteni az életüket. Információink szerint nagyon sok gyer­­mek szen­ved ettől a be­­tegségtől, amelynek kia­lakulásában nagy szerepe van az alul­tápláltságnak és a hiányos higiéniának. A szegények betegsége a lep­ra.

– A Dorcas Alapít­vá­nyon kívül mely világ­szervezetek támogatják a lep­ra­missziót?

– Angliai központtal működik egy Lepramisszió nevű szervezet, amely a világ leprakórházaira kon­centrál. A volt szovjet tag­köz­társaságok lepratelepeiről Horkay László püspökünk beszámolója nyomán szereztek tudomást, addig számukra a Szovjetunió egy külön világ volt.

– Hány leprás él Ukraj­ná­ban, s hol található lepratelep?

– Körülbelül 400-450 leprás be­tegről tudnak az ország te­rü­letén, s hála Istennek, csak egy helyen, az Odesszától mintegy 100 km-re lévő Kucsurganban működik lepratelep. A telepen egy kórház működik, míg a betegek saját házaikban élik a maguk életét, de a település természetesen el van zárva a külvilágtól. Ha Isten is megsegít, március közepén szeretnénk meglátogatni ezt a telepet, és a saját szemünkkel is meggyőződni arról, hogy milyen körülmények között élnek a be­te­gek. Szeretnénk, ha a testvérek imádkoznának az út és a misszió sikeréért.

– Veszélyes egy ilyen uta­zás?

– Tudomásom szerint létez­nek védőoltások, s ha a higiéniai kö­vetelményeket betartjuk, akkor teljesen veszélytelen. Nagyon örülnénk ugyanakkor, ha minél többen támogatnák a misszió munkáját, és komolyan vennék Istenünk szavait: „Mert a szegény nem fogy el a földről, azért pa­ran­csolom neked, hogy légy bőkezű az országodban levő nyomorult és szegény testvéredhez.” (5. Mózes 15,11)

O.T.