Csabának új tolószékre lenne szüksége

Aknaszlatinai történet

2003. január 31., 01:00 , 107. szám

Aknaszlatinán mindenki ismeri Názárovics Csabát, aki születése óta mozgássérült, és bár az orvosi kezelések révén hatévesen már egyedül járt, néhány éve ismét tolószékbe kényszerült.

Csaba jelenleg édesanyjával és öccsével él a helyi római katolikus egyházközség egykori parókiáján. A nehéz sorsú család akkor kapott itt szálláshelyet, amikor az egyedül maradt családanya egyetlen rokona – akinél korábban laktak –, házát eladva elköltözött a községből, ők pedig fedél nélkül maradtak.

– Eleinte sokat elégedetlenkedtem sorsom miatt, mára azonban belenyugodtam – mondja. – Fiam betegségét hitbéli keresztként élem meg, és mivel valamilyen keresztje minden embernek van, én sem kérem a magamé megkurtítását, csupán erőért fohászkodom az elhordozásához.

– Miben tudott segítségükre lenni eddig az orvostudomány?

– Csaba születésekor súlyos agykárosodást szenvedett, amikor a nyakára szorult köldökzsinór elzárta tőle az oxigént. Ennek következtében vált mozgássérültté, mivel izmai és ízületei nem fejlődtek rendesen. Élete második évétől egy odesszai rehabilitációs központban kezeltettük, ahol négy alkalommal összesen nyolc hónapot töltöttünk. Az eredmény nem maradt el, hatévesen egyedül járt, evett, mosakodott, mondhatni életvidám kisgyermek volt. Ennek ellenére mégsem adtuk kisegítő iskolába, mivel az a családtól való elszakadást jelentette volna.

Néhány évvel később Margitka, két gyermekét magához véve, elvált férjétől. A költséges kezeléseket már nem tudta biztosítani elsőszülött fiának. Csaba fizikai-szellemi állapota ezt követően lassan rosszabbra fordult. Mivel korábbi tolószékét kinőtte, ma már az utcára családtagjai segítségével sem tud kimenni. Pedig Csaba rajong a szabadságért, a friss levegőért, az emberek közelségéért.

Nyáron a helyi egyházi óvodában töltötte napjait, az ovisokkal együtt játszott, tanult. A hidegek beálltával azonban a most 26 éves fiú hónapokra a négy fal közé szorul. Legfőbb szórakozása a játék, a tévé, a zene és rendkívüli képeslapgyűjteménye. Mivel írni-olvasni nem tanult, Csabát kicsi kora óta érdeklik a színes képesla­pok, ezek segítségével ismerkedik a világgal, a természettel. A több ezer üdvözlőlapot ismerősök, falubeliek ajándékozták a fiúnak, aki elképesztő pontossággal tudja, melyik lap melyik dobozban, s azon belül is hol található.

A legnagyobb segítséget jelenleg egy viszonylag könnyű, mechanikus tolószék jelentené Csabának, tudtuk meg, mely segítségével időnként ki tudna mozdulni otthonából. Aki tud, segítsen!

farkas