Újabb javaslat a vízumkényszer hatásainak kivédésére

2003. február 14., 01:00 , 109. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke hétfőn levélben kérte Kovács László magyar külügyminisztert, segítse elő, hogy a készülő magyar–ukrán vízumszerződés biztosítson a kárpátaljai magyaroknak vízummentes belépést Magyar­országra.

Levelében Kovács Miklós emlékeztet arra, hogy a kárpátaljai magyarságot talán leginkább foglalkoztató téma jelenleg a Magyarország részéről tervezett vízumkényszer bevezetése Ukrajnával szemben.

„Az eddigi egyeztetések alkalmával a magyarországi illetékesek részéről nem hangzott el olyan megoldási javaslat, amely biztosította volna a kárpátaljai magyarok számára a jelenlegi állapotokhoz hasonló, zökkenőmentes határátlépést” – mutat rá a politikus.

A KMKSZ vezetője szerint a problémát úgy lehetne a legmegnyugtatóbban orvosolni, ha a két ország vízummentességet biztosítana a másik ország területén élő nemzettársai részére. Most jó alkalom kínálkozik a kérdés ilyen módon történő felvetésére – írja –, miután Ukrajna parlamentje első olvasatban elfogadta a határon túli ukránokról szóló törvényt. Majd idézi a jogszabály 9. paragrafusának 1. pontját, amely kimondja: „A határon túli ukrán személyek meghívó és vízum nélkül utazhatnak be Ukrajna területére, és ott 120 napig tartózkodhatnak egy évben”.

„Kérem Külügyminiszter Urat, hasson oda, hogy a készülő magyar–ukrán vízumszerződésben a kárpátaljai magyarság számára is a fent említetthez hasonló, kedvező megoldás kerüljön rögzítésre” – zárja a magyar külügyminiszterhez írt levelét a KMKSZ elnöke.

Lapunknak arra a kérdésére, nem ütközik-e ez a megoldás valamely európai uniós jogszabállyal, Brenzovics László emlékeztetett: a hasonló megoldás nem ismeretlen az Unióban. Példaként a KMKSZ alelnöke az ugyancsak EU-tagország Portugáliát említette, ahová a szintén portugál anyanyelvű brazil állampolgárok vízum nélkül utazhatnak.

V. B. – ntk