A KMKSZ nem támogatja poli­tikus kinevezését a lap élére

Kinevezik a Kárpáti Igaz Szó új főszerkesztőjét

2003. március 21., 01:00 , 114. szám

Március 20-án, lapunk megjelenésével egy időben kerül sor Ungváron a negyedik összehívású megyei tanács ötödik ülésszakára, melynek napirendjén sze­re­pel a Kárpáti Igaz Szó új főszerkesztőjének kinevezése.

A megyei tanács, mint a Kárpáti Igaz Szó társtulajdonosa, a testület elé terjesztette Erdélyi Gábor főszerkesztő saját ké­résére történő leváltásának, illetve utódja kinevezésének kér­dését. Mint arról lapunk előző számában beszámoltunk, Erdélyi utódjául a tanács Kőszeghy Elemért javasolja. A lap másik két társtulajdonosa közül a megyei állami közigazgatás értesülésünk szerint tá­mo­gat­ja, míg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ellenzi a jelölést.

Mint Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, megyei tanácsi képviselő lapunknak elmondta, a KMKSZ vezetősége úgy ítéli meg, nem szerencsés egy közszolgálati lap élére politikailag erősen elkötelezett embert állí­ta­ni. Ugyanakkor, ismerve a me­gyei tanácson belüli politikai erő­viszonyokat, valószínűnek ne­vezte, hogy a politikust mégis kinevezik a lap főszerkesztőjévé. Hozzátette: tekintettel erre, a KMKSZ megyei tanácsi kép­viselői javasolni kívánják az ülésen, hogy Erdélyi Gábort nevezzék ki főszerkesztő-helyettessé, illetve aktivizálják az alapítók képviselőiből álló szerkesztőbizottságot, melyet évekkel korábban hoztak létre a lap mellett, ám amely valójában korábban sohasem működött. A felsorolt intézkedéseket Bren­zovics László szerint az objektív, pártatlan tájékoztatás biztosítása teszi elengedhetetlenné a magyar nyelvű megyei napi­lap­nál.

ntk