Visszanyeri régi fényét az egykori Royal Szálló

Megújult a KMTF kollégiuma

2003. május 23., 02:00 , 123. szám

Beregszászban a napokban fejeződik be a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola Szakkollégiumának külső felújítása. A több hónapig tartó rekonstrukció eredményeként az egykori Royal Szálló reprezentatív homlokzata mára visszanyerte eredeti szépségét, így a városközpont egy újabb szelete kapta vissza eredeti arculatát.

Dr. Orosz Ildikót, a KMTF elnökét a munkálatok menetéről, a szakkollégium életéről kérdeztük.

– Mennyi munkát, energiát követelt a jócskán leromlott állagú épület felújítása?

– Aki Kárpátalján napjainkban megpróbál tenni valamit a közért, az jól tudja, mennyi munkát és időt igényel bármilyen ügy véghezvitele, elintézése. Egy műemlék épület felújítása hatványozottan felelősségteljes feladat, nem beszélve arról a sok-sok apró bürokratikus akadályról, melyek talán a legnehezebb részét képezték a folyamatnak. Mondanom sem kell, hogy mindent kérvényezni, engedélyeztetni kellett, így mára egy jókora mappa telt meg a kollégium épületével kapcsolatos hivatalos okmányokkal, munkaszerződésekkel stb.

– Kinek az érdeme, hogy megtörténhetett a felújítás?

– Elsősorban az Apáczai Közalapítványé, amely a belső felújítás után a külső rekonstrukciót is finanszírozta. Segítségünkre volt továbbá a Magyar Oktatási Minisztérium, és érkeztek adományok nyugati magyaroktól is. A homlokzat felújításának teljes költsége egyébként megközelítőleg százötvenezer hrivnyát tett ki.

– Viszonyaink ismeretében kézenfekvő a kérdés, hogy a város hosszú távon meg tudja-e becsülni, őrizni az épületet jelenlegi állapotában?

– Ez számunkra is nagy kérdés, éppen ezért levélben fordultunk a helyi rendőrséghez, kérve, hogy erősítsék meg a kollégium környékének éjszakai őrzését. Emellett, azt gondolom, ahhoz, hogy az épület megmaradhasson olyan­nak, amilyennek elkészült, közös odafigyelésre, megbecsülésre van szükség mind a főiskola, mind a város, illetve a rendfenntartók részéről.

– Mit takar a szakkollégium megnevezés?

– Lényege, hogy a kollégium nemcsak lakhatást biztosít a főiskola diákjai számára, hanem szellemi, kulturális központként is funkcionál. Közismert, hogy van állandó kiállítóterme, az év elején megnyílt a Filmklub, ugyanitt havi rendszerességgel érdekes, alkotó emberek számára rendezünk szerzői esteket, találkozókat. A szakkollégium a főiskolai tanév végeztével sem szünetel, ifjúsági táboroknak, pedagógusok nyári akadémiáinak, különböző továbbképzéseknek ad otthont.

A hétköznapokról és a távlati tervekről Kohut Attila, a kollégium igazgatója nyilatkozott a Kárpátaljának.

– A belső homlokzat felújítását követően az udvar rendezése a következő feladat. Szeretnénk kialakítani egy kisebb sportpályát kosárlabdapalánkkal, röplabdahálóval, pingpongasztallal. A 87 férőhelyes kollégium 35 lakószobával rendelkezik, a negy­venszemélyes étkezde mellett konyhahelyiség, mosoda működik. Van tévészoba, a számítógépeket azonban, helyszűke miatt, már csak a folyosón tudtuk elhelyezni.

-lia-